szerző:
hvg.hu

Jól tudják a kriptopénz-bányászok, hogy sokan látogatják a felnőtt-tartalmú oldalakat, így érdemes saját céljaikra fordítani a felhasználók számítógépes erőforrásait.

A kínai 360NetLab biztonsági cég kutatói a DNSMon nevű eszközzel vizsgálták a web-bányászatot. Azt találták többek között, hogy bár a felnőtt-tartalmat kínáló weboldalak a net forgalmának egész csekély részét teszik ki, elég sok tartalmaz közülük olyan kódot, amelyik azután kriptopénz-bányászatra használja a látogatók számítógépét. Ezek a kódok általában engedély nélkül töltődnek le, amikor valaki fellép az oldalra, ezután a háttérben futnak, és a CPU erőforrásait használják, ami jelentősen (negatívan) befolyásolja a számítógép teljesítményét.

A 360NetLab szerint az Alexa (ez nem az Amazon Alexája, hanem egy internetes forgalom elemző szolgáltatás) top 300 ezer oldalából 629 weboldal tartalmaz kriptobányászati kódot. Ezeknek az oldalaknak a fele pornóoldal, és 57 százalékuk a Coinhive nevű bányászati eszközt használja.

©

Amint arra az International Business Time is rámutat, amit ezek az oldalak csinálnak, az nem illegális, egyfajta szürke zónáról van szó. Egyes webhelyek azt állítják, hogy ezzel tudják finanszírozni működésüket, mások hirdetésekkel vagy előfizetésekkel oldják meg ezt. Még olyan oldal is van, amelyik csak a felhasználó engedélyével tölti le a bányászó szoftvert. Már csak az a kérdés, megéri-e a felhasználónak, hogy lelassult a számítógépe csak azért, mert egy kis felnőtt-tartalomra volt kíváncsi. Aggodalomra annyiban nincs ok, hogy a korszerű vírusirtók kiszűrik az említett kódokat, még azok letöltése előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!