szerző:
hvg.hu

Két, 350 millió fényévre lévő galaxis "táncát" örökítette meg a legismertebb űrteleszkóp.

Immáron már 28 éve dolgozik a Hubble űrteleszkóp, az eszköz a mai napig nagyon hasznos szolgálatot tesz a csillagászok számára. Nemrég például a Spitzer űrteleszkóppal párban víz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón, máskor pedig gyönyörű fotókkal kápráztat el bennünket. Ezúttal szintén egy képet készített a Hubble, ami ismét káprázatos lett.

Az Európai Űrügynökség a napokban hozta nyilávnosságra azt a képet, amin két, nagyjából 350 millió fényévre látható galaxis látható. A kép nem is akármilyen "pózban" ábrázolja őket, azok ugyanis a jelek szerint épp összeolvadnak. Vagyis összeolvadtak.

©

A felső galaxis szokatlanul hosszú "karját" por, gáz és csillagok alkotják. A kék terület a csillagok bölcsője, ami még az összeolvadás ellenére is újabb és újabb csillagokat szül. A két galaxis összeolvadása több millió évig tarthat.

A fenti kép egyébként nem új, még 2008-ban mutatták be először, a mostani változat azonban sokkal részletesebb, mint a korábbi verzió volt. A két összeolvadó galaxist pedig nagyjából 52 évvel ezelőtt fedezték fel.

A jelenség nem ritka a világegyetem fejlődésének ezen szakaszában. A kutatók szerint a mi galaxisunk mintegy 4 milliárd év múlva szintén összeolvad majd a szomszédos Andromédával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!