szerző:
hvg.hu

Folytatódik az úthengerre hasonlító kommenttörlő akció a Mediaworksnél: egy nap alatt ismét tucatnyi, a megyei lapok Facebook-oldalán megjelenő "tartalmakkal" szemben kritikus hangot megütő hozzászólást tüntettek el.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Érezhetően megsokasodtak a bevándorlással kapcsolatos posztok a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks regionális lapjainál. Annyira, hogy az egyik újság Facebook-oldalán írt hozzászólás szerint valaki már azon csodálkozott, hogy "rendes" cikkel is találkozhatott a hírfolyamában. Egy olaszországi esetről szóló anyagnál egy olvasó pedig azt jelezte: nem is tudta, hogy a megyei portál időközben világeseményeket közlő csatornává avanzsált – alighanem arra utalva ezzel, hogy egyre kevesebb a lokális tartalom, a háttérben munkálkodók pedig inkább a kormánynak kedves témákra helyezik a hangsúlyt.

Nem is tudtam, hogy a BEOL-ban az OL az Olaszországot jelent.

Utóbbit a közölt anyagokkal kapcsolatos felütéseken is érezni. Egy állítólag menekültek lepte brüsszeli parkról szóló cikket riogatásnak is beillő címmel és annak megfelelő ráhangolóval tettek ki a lapok Facebook-oldalaira, Békéstől egészen Vas megyéig. A visszajelzések persze (szerencsére?) nem várattak sokáig, a legtöbb ilyen anyag alatt megjelentek a kritikus megjegyzések. A legtöbben a szájtok érezhető kormánypárti jelleggét nehezményezték, valamint azt, hogy sokadjára kerülnek szembe olyan, politikai tartalmú anyagokkal, amelyekre egyáltalán nem kíváncsiak.

A hozzászólásokat kisvártatva azonban csaknem tucatjával irtották ki a Facebook-oldalak adminjai. Ez utóbbit a bejegyzéseknél látható hozzászólások alapján is tudni lehet, ugyanis több bejegyzés alatt bár valóban úgy tűnik, mintha több, egyes esetekben 12-27 komment is olvasható lenne, ha azonban valaki lenyitja a mezőt, már csak kettőt-hármat látni – zömében olyat, ami osztozik a cikkekben közölni kívánt gondolatokkal.

A menekültellenességen túl a lapok mindegyikén beindultak az ellenzéki kormányfőjelölteket ekéző posztok is: szerda kora délutánig előbb Hadházy Ákossal, aztán Karácsony Gergellyel, majd Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban közöltek lejárató jellegű cikkeket. Kattintás után valamennyi ilyen írás az oldalak ország-világ rovatába viszi a látogatót. Utóbbi célja alighanem az: ne kelljen egy-egy oldalon sokáig terelgetni az olvasót, hogy propagandisztikus tartalmat juttassanak el számára. A kattintással így a megyei szájtok egyből azon részére jut, ahol mindennel találkozhat a helyi hírekre kíváncsi olvasó, csak épp helyi történésekkel nem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!