szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapokon belül megválik biztonsági főnökétől a Facebook – értesült a The New York Times. Alex Stamos 120 fős csapatát már fel is oszlatták.

Mindannyian napi szinten érezhetjük, hogy a Facebooknál nem igazán tudnak mit kitalálni a politikai, egészségügyi és egyéb álhírek, valamint a kamu nyereményjátékok ellen. A The New York Times értesülései szerint éppen ez áll annak hátterében, hogy Zuckerbergék menesztik a közösségi oldal biztonsági főnökét: egyszerűen nem sikerült megnyugtató megoldásokkal előállni az egyre nagyobb káoszra.

Az amerikai lap azt írja: Alex Stamost nem annak rendje és módja szerint küldik el. Még decemberben lényegében minden napi szintű feladatát szétosztották más munkatársak között. A szakember ekkor érezte, hogy már nem bízik benne a vállalat vezetése, ezért eldöntötte, hogy távozik. A The New York Times forrásai szerint végül meggyőzték, hogy maradjon augusztusig, amíg megtalálják utódját és vele megnyugtató mélységig lebonyolítják az átadás-átvételt. Stamos korábban 120 fős csapatát már fel is oszlatták, jelenleg összesen három ember dolgozik a legfelsőbb biztonsági csoportnál.

Alex Stamos az első magas rangú vezető, akinek az utóbbi időben a Facebookon egyre jobban eluralkodó, adott esetben választásokat is befolyásoló álhírek megállíthatatlannak tűnő terjedése miatt kell elhagynia a vállalatot.

A titkos hátsó bejáratok nagy barátja?

A Facebook biztonsági főnökének munkája ezekben a napokban egy másik ügyben is szóba került. Stamos arra ösztönözte a sajtó munkatársait, hogy ne hívják adatszivárgásnak azt a hétvégén kirobbant ügyet, melyben 50 millió Facebook-felhasználó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. A biztonsági szakember azzal a nézettel ért egyet, amely szerint ez nem adatszivárgás, hiszen hackerek semmilyen rendszerükhöz nem fértek hozzá. Az amerikai szaksajtó ugyanakkor azt írja: annyiban mindenképpen igaza van Stamosnak, hogy hackerek nem fértek a rendszerekhez, de hát erre nem is volt szükség, mivel maga a Facebook alakította úgy ki rendszerét, hogy külsős szervezeteknek lehetőségük legyen nem túl etikus módon is hozzáférni a felhasználók adataihoz. Vasárnapra az is kiderült, hogy az adatgyűjtést végző céget vezető szakember később a Facebook kutatója lett, jelenleg is ott dolgozik. Ráadásul miután nyilvánosságra kerültek az ügy részletei, letiltották azt a felhasználót, aki jelentett az 50 millió embert érintő adatgyűjtésről.)

A Facebooknál 2015-ben kezdő Stamos korábban a Yahoo biztonsági főnöke volt, ahonnan egy év után azért kellett távoznia, mert kiszivárgott, hogy a vállalat titkos hátsó bejáratot nyitott az NSA-nak és az FBI-nak, hogy az amerikai titkosszolgálatok belenézhessenek a felhasználók e-mailjeibe. A Yahoo előbb tagadta ezt, később inkább kitérő válaszokkal kommunikált a kínos ügyről.

Ha tudni szeretne az egyre szövevényesebb ügy fejleményeiről, lájkolja és kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Itt a nagy átverős lista: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit

Nem lesz kötelező munkanap a szombat, Koltai Róbert nem halt meg, és hiába klikkel, nem fogja megkapni a kómából felébredt Schumacher első videóinterjúját. Összegyűjtöttük azoknak az oldalaknak a listáját, amelyek rendre átverik a felhasználókat. Sőt, azt is megmutatjuk, hogyan szúrhatja ki, ha egy megbízhatónak tűnő oldalon lát kamugyanús cikket.