szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kis odafigyeléssel magunk is tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb információt raktározza el rólunk a közösségi oldal. Ehhez mutatunk most öt beállítást, amiket elvégezve ön is nagyobb biztonságban tudhatja a személyére vonatkozó kényes adatokat.

Az egyre nagyobb hullámokat verő adatgyűjtési botrány miatt sok felhasználó törölte magát a Facebookról, alighanem azt üzenve: senki nincs biztonságban Mark Zuckerberg világában. Sőt, váratlanul még a WhatsApp alapítója – akit a Facebook tett milliárdossá – is azt üzente: itt az idő, mindenki törölje a fiókját.

A Facebook azonban soha nem is ragaszkodott ahhoz, hogy a felhasználók minden létező tevékenységükről számot adjanak, hiszen a beállítások között több olyan paramétert találni, amelyekkel kikapcsolhatók ezek a menüpontok. Így lényegében – mintha csak alapjáraton működtetnénk a profilunkat – minimális adatmegosztással is élhetünk, nem kötelező tálcán átnyújtani minden létező adatunkat. A biztonságos facebookozáshoz összerakott alábbi útmutató nem azt jelenti, hogy az elvégzett beállítások után máshogy/kevésbé működik majd az oldal, hanem arról, hogy ezután jóval kevesebb adatot osztunk meg/küldünk át magunkról, miközben közel ugyanúgy használhatjuk a Facebookot, mint azelőtt.

Ha mindenekelőtt lementené számítógépére a Facebook által az évek során önről összegyűjtött adatmennyiséget, azt ide kattintva tudja megtenni.

1. Helyadatokra vonatkozó információk

A helymeghatározásból származó adatok gyakorlatilag a legkényesebb információk közé sorolhatók, hiszen általuk a különféle szolgáltatásokat üzemeltetők nemcsak arról értesülhetnek, hol tartózkodunk vagy hova tartunk, hanem nagyjából arról is, mit csinálunk éppen. Hogy szabályozni tudjuk a Facebook ehhez való hozzáférését, netán ki is kapcsoljuk azt, a telefonunk erre vonatkozó pontjában, a Beállítások/Kapcsolatok Hely vagy Helymeghatározás részre kell navigálnunk. Itt akár azt is kiválaszthatjuk, mely alkalmazások férjenek hozzá helyzetünkhöz. Ugyanezt a Facebook appon belül a saját profilunknál, a Fiókbeállítások/Helyszín részen tudjuk kezelni.

©

2. Harmadik féltől származó alkalmazások

A Facebookon elérhető alkalmazások között számos olyat találni, amelyek szintén képet alkothatnak használójáról, így ha nem ragaszkodunk ezekhez, tanácsos inkább megválni tőlük. A napokban kipattant adatgyűjtési botrányt például épp egy ilyen apphoz, az oldalon „thisisyourdigitallife” néven megjelent kis szolgáltatáshoz kötik, amely a hírek szerint közel 300 ezer ember információihoz fért hozzá.

©

Hogy a hasonló történéseknek mi magunk vegyük elejét, ugorjunk a nevünk Kezdőlap sorában található kis háromszögre, majd a lenyíló részen válasszuk a Beállítások, majd baloldalt az Alkalmazások almenüt. Az itt megjelenő lista jelzi, mely appoknak adtunk jogot az elmúlt idők során. A szükségtelen szolgáltatásokat egyesével is kikapcsolhatjuk, de az Alkalmazások, weboldalak és bővítmények rész módosításával a listában megjelent összestől búcsút vehetünk.

3. Megosztásra vonatkozó paraméterek

A Facebookon közzétett fotókat és videókat jellemzően különös beállítások nélkül publikáljuk, ám az oldalon arra is lehetőség van, hogy megszabjuk, kik lássák a felkerült tartalmakat. Így például azt is, hogy az ismerőseink vagy épp mindenki, aki a közösségi oldalt használja – így pedig a számunkra ismeretlen egyének is.

A megosztásra vonatkozó beállításokat szintén a nevünk Kezdőlap sorában található kis háromszög alatt, a Beállítások/Adatvédelem menüpontban tudjuk finomra hangolni. Az itt megjelenő opciók közül válasszuk a számunkra legszimpatikusabbat. A Ki láthatja a jövőbeni jegyzéseidet? résznél megadhatjuk például, hogy a kikerült posztok nyilvánosok legyenek-e, azaz, hogy bárki láthassa azokat, aki a profilunkra téved, vagy bizonyos személyek elől rejtve maradjon. Megadhatjuk azt is, hogy csakis ismerőseink értesüljenek az általunk megosztott tartalmakról. Ugyanitt beállítható az is, kik jelölhessenek be minket a jövőben egy-egy, az oldalon felbukkanó tömeges bejegyzésben – akár olyanokban is, amelyek gyakran valamilyen vírusos/gyanús oldalra viszik az embert.

©

4. Továbbított adatok

Az utolsó lépés alighanem a legfontosabb: az is beállítható, pontosan mennyi és mely adatunk kerül a Facebook birtokába az oldalon való böngészéssel. Az idevágó menüpontot az oldal felső sávjában található kérdőjelre kattintva találjuk. Válasszuk a Beállítások ellenőrzése részt, majd a felbukkanó menüben megjelenő lépéseket követve a harmadik opcióban szabályozhatjuk, mely adataink jelenjenek meg, és a legfontosabb: kik számára.

©

5. Hozzánk elérő reklámok

Ugyancsak érdemes egy kört futni a Személyes hirdetési beállítások részen is, ahol a vonatkozó paraméterek finomhangolásával kiszűrhetők a minket targetáló hirdetések, amelyek az oldalon megosztott információinkat és tevékenységeinket felhasználva jelenítenek meg számunkra különféle reklámokat.

©

Ha mindezt nem szeretnék, válasszuk a Hirdetések webhelyek vagy alkalmazások használata alapján pontot, az Online érdeklődésalapú hirdetések megjelenítése menüben lenyíló résznél pedig kapcsoljuk azt ki.

Ha mégiscsak búcsút intene a Facebooknak, ezeket a beállításokat végezze el a teljes törléshez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn