szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig az Egyesült Államokban tesztelték a hírfolyam új algoritmusát, ami a helyi hírek terjedését segíti. Hétfőn a világ minden részén – köztük természetesen Magyarországon is – bevezették az újdonságot.

Miközben a világ a nemrég kirobbant adatgyűjtési botrányra figyel – amely a közösségi oldal történetének eddigi legkomolyabb ilyen ügye –, a Facebook színfalai mögött továbbra sem áltak le a fejlesztéssel. Zuckerbergék bejelentése szerint mostantól a világ minden pontján megváltozik a hírfolyamot kezelő algoritmus.

A Facebook-vezér még január végén jelentette be, hogy a jövőben – Mészáros Lőrinchez hasonlóan – nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a helyi hírek megjelenésére. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a felhasználók ezentúl sokkal több olyan tartalommal találkozhatnak a hírfolyamban, amelyet a helyi média készít el. Praktikusan azok számítanak helyi tartalomgyártónak, akik megosztásaira sokan kattintanak egy "szűk" földrajzi területről. Illetve alighanem az is ér valamit, ha az adott Facebook-oldalon megfelelő földrajzi adatok és kategóriák vannak beállítva.

A fejlesztést eddig az Egyesült Államokban tesztelték, a jelek szerint pedig pozitívak lehettek a visszajelzések, mert hétfőn bejelentették: a világ minden táján, minden nyelvterületen bevezetik a frissítést. Szóval ha a következő napoktól kezdve több helyi hírrel találkozik a hírfolyamában, ne lepődjön meg.

A fejlesztés oka – amellett, hogy már érkezett ilyen irányú kérés a Facebookhoz – az lehet, hogy helyi szinten (egyelőre) sokkal kevesebb az álhíreket gyártó oldal.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újírásairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!