Balogh Csaba
Balogh Csaba

Ahogy a Huaweitől az utóbbi időben megszokhattuk, ezúttal is három verzióját mutatták be új csúcskészüléküknek. A P20 alapmodell kicsit gyengébb (és olcsóbb) kiadása a P20 Light, az igazi nagyvad pedig a P20 Pro. Utóbbi készülék fotós képességei a gyártó ígérete és a legkomolyabb független tesztlabor szerint is látványosan kimagaslóak.

Vagy egész Párizs egy nagy Galaxy S9-reklám, vagy a Samsung még időben megneszelte, hogy hol szállnak meg és milyen útvonalakon mozognak majd a Huawei P20 sorozat bemutatójára érkező újságírók, és teleplakátozta S9-hirdetésekkel az utat. Ez volt a benyomásunk, miközben a Huawei legnépszerűbb csúcsmobilszériája, a P-sorozat idei modelljeit prezentáló sajtóeseményre tartottunk. Bármelyik forgatókönyv is valósult meg, a párhuzam mindenképpen fenn áll: a kínai gyártónak éppen egy hónappal a jól sikerült Galaxy S9 bemutatása után kellett most ráígérnie a Samsung-fonra. Elöljáróban csak annyit: papíron már biztosan sikerült.

Mivel maga a Huawei is a Pro verziót szánja "az igazi" P20-nak, ezért kezdjünk rögtön ezzel az erőgéppel. A 6,1 hüvelykes képernyő alatt a házi gyártmány Kirin 970-es chip található, nyolcmagos processzorral. A négy 2,4 GHz-es és négy 1,8 GHz-es magból álló géplélek teljesítménye már ismerős, ez az ütős szett található ugyanis a tavaly ősszel kiadott Mate 10 Próban is. Ugyanez igaz a 6 GB RAM-ra és a 128 gigányi beépített tárhelyre is. Sőt, a Mate 10 Pro esetében kimagasló üzemidőt biztosító 4000 mAh-es akkumulátort (és a valóban gyors gyorstöltési funkciót) is beletették a P20 Próba, amely így egészen hasonlóvá vált az őszi sorozat csúcsmodeljéhez.

Amerre az Apple csóválja?

A Mate 10 Prótól két fontos dologban tér el a P20 Pro. Az egyik a notch, az a bizonyos sziget a képernyő tetején, amely az előlapi kamerát, a hangszórót és a fényérzékelőt rejti. Ez az a dolog, amelynek alkalmazása pont azután jutott szinte mindegyik androidos gyártó eszébe, miután az Apple ilyen megjelenésű iPhone X-et mutatott be tavaly szeptemberben. Az ismert vállalatok közül egyedül a Samsung nem ment az Apple után, a többiek aktuális telefonjai ennyire egyedien néznek ki.

©

Még szerencse, hogy ki van írva, melyik a Huawei. Egészen biztosak voltunk benne, hogy a P20-as bemutatón elhangzik majd előnyként, hogy a kínai gyártó az Apple által alkalmazottnál mennyivel kisebben tudta megoldani a szigetet, és valóban előkerült egy erre vonatkozó dia a prezentációban. Gratulálunk, bár nincs mihez – a fenti fotó talán jól bemutatja, hogy a kreativitás milyen fokú hiányában szenvednek az androidos gyártók tervezői. Az viszont kétségtelenül a Huawei mellett szól, hogy szoftveresen “eltüntethető” a sziget: a vonatkozó opciót aktiválva a képernyő tetején teljes hosszban egy fekete sáv lesz látható.

Szenzorsziget ide vagy oda, mindezekkel együtt a P20 Pro egy szép telefon. Sőt, továbbmennénk: a Twilight fantázianevű színben egyenesen gyönyörű. (A különleges színezés élőben még szebb hatást kelt.)

©

Nem csak kinézetre van rendben, belátásra is

A Mate 10 Prótól való másik eltérés a kamerában található. Bár a Mate is igen kiváló kamerával rendelkezik, a P20 Prónál a gyártó rátett egy lapáttal. A hátlapon ugyanis nem kettő, hanem három objektívet találunk. A főfotófelelős a 40 megapixeles lencse, az ehhez kapcsolódó 20 megapixeles modul szokás szerint a részletességért felelős. A harmadik, 8 megapixeles szenzor pedig a telfotós képességért – 3x-os optikai zoommal, szoftveresen rásegítve pedig összesen 5x-ös nagyítással. Hogy a gyakorlatban mit mutat a triász, arról majd alapos tesztelés után számolunk be. Van viszont már most objektív mérési eredményünk: a fotózás terén az egyik legkomolyabb tesztlabornak számító DxO Labs szerint a Huawei P20 maga mögé utasította az iPhone X-et és az egy hónapja királlyá koronázott Samsung Galaxy S9+-t. A P20 Pro pedig még ennél is jobb. (Itt találja az aktuális ranglistát.) Több mint ígéretes.

A telefon(ok) előlapjára egy 24 megapixeles szelfikamera került – amelynek persze nem feltétlen a szelfizésnél, mint inkább a videóbeszélgetések vagy például Facebook Live-közvetítések során lesz értelme.

©

Kisebb, kevesebb

A gyárilag 8.1 verziós Android operációs rendszert futtató mobil áprilisban kerül piacra. Ahogy a kisebb (5,8 colos) méretű képernyővel, kisebb (3400 mAh-es) kapacitású akkumulátorral, kevesebb (4 GB) RAM és kevesebb (64 GB) belső tárhely beszerelésével érkező P20-as alapmodell is. Ebbe ugyanaz a processzor kerül, viszont a kamerarendszerét egy (huaweies fronton) "átlagos" 20+12 megapixeles páros alkotja, és a harmadik hátlapi kamera mellett a Pro vízállóságáról is le kell mondania a felhasználóknak. Sőt, még a Twilight színről is.

A P20 Lite modell képernyője, annak felbontása, valamint a RAM és a beépített tárhely mérete is megegyezik a P20-nál írottakkal. Viszont ebben valamivel gyengébb processzorral, illetve természetesen még visszafogottabb duálkamerával számolhatunk.

És mennyibe kerülnek?

Az iPhone X hazai árainak nyilvánosságra kerülése óta különös félelemmel tekint az ember az új okostelefonokról szóló hírek utolsó bekezdéseire. A rossz hír az, hogy a tavalyi P10-hez képest ugyan emelte árait a kínai gyártó is, a jó hír pedig az, hogy azért nem apple-s magasságba.

A hazai árak még nem ismertek, az euróban mértek viszont igen, melyek alapján elmondható, hogy a várakozásokkal ellentétben a P20 árszintje nem emelkedett, 649 euróról indul a mobil. A P20 Pro viszont 899 eurót kóstál majd, ami magyarítás után valószínűleg 300 ezer forint fölötti árcédulát hoz majd.

Addig is, amíg a megjelenésre vár, már most letöltheti az új telefonok új háttérképeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Simán átverte a robot az embert, és ehhez még csak trükköznie sem kellett

Simán átverte a robot az embert, és ehhez még csak trükköznie sem kellett

Közel négymillió forint végkielégítést kap Tarlós István

Közel négymillió forint végkielégítést kap Tarlós István

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban