Balogh Csaba
Balogh Csaba
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy merész húzással szinte semmin nem változtatott tavaly csúcstelefonján a Samsung: az S8 külsőre alig változott, és a belső újítások közül is csak egy tekinthető igazán előrelépésnek. Mire elég manapság az okostelefonos piacon az, ha valaki nem változtat az egy évvel korábbi, bevált recepten? Kipróbáltuk a Samsung Galaxy S9-et.

Marketingelhetőség szempontjából mindenképpen jól döntött a Samsung azzal, hogy a február végén esedékes Mobile World Congress szakkiállításhoz kötötte S-szériás telefonjainak bemutatását. Mivel az aktuális modellhez mérhetően érdekes telefont nem nagyon tudnak villantani az MWC-n focizó konkurensek, így aztán minden évben a Samsung mondhatja el magáról először: az övé az év legjobb telefonja. Hiszen a nevesebb gyártók január 1-je óta még ki sem jöttek semmi értékelhetővel. Hogy a Samsung után ki mit dob, az ilyen szempontból részletkérdés, hiszen tudjuk: jóval kevesebben emlékeznek arra, aki másodjára lépett a Holdra.

A dél-koreai gyártó idén is elsőként villantott olyan csúcstelefont, melyre milliók vártak. Az MWC-n bemutatott Samsung Galaxy S9 az Apple iPhone X-e és a Huawei P20-asa között érkezett. Mi pedig kipróbáltuk.

Külsőre ez bizony kiváló

Miközben a legtöbb telefongyártónak pont ugyanakkor jutott eszébe az előlapot majdnem teljesen lefedő képernyőbe fent, középen belógatni a “notch” néven emlegetett szigetet, mint amikor az Apple-nek, a Samsung szerencsére nem állt be a sorba. Már itt hozzátesszük: sokaknak már itt eldőlhet a “melyiket is vegyem?” kérdés. A csúcskategóriában ugyanis jelenleg így néz ki a kínálat.

©

Mutatjuk mindezt videón.

Örülünk neki, hogy az Apple másolásával időnként jogosan, máskor nevetségesen vádolt Samsung ezúttal nem fordult be a Cupertino utcába. Sőt, idén igazából semerre nem fordult, nyílegyenesen ment tovább a tavaly megkezdett úton: szinte nem nyúlt hozzá az S8 külsejéhez. A fél-egy milliméter közti változások szabad szemmel nem észrevehetők. A változatlanság ezúttal jót jelent, hiszen az S8 egyébként is egy gyönyörű készülék volt, jelentős részben az alul és fölül szépen lekerekített, kicsit oldalra lenyúló (Infinity) képernyőnek.

Azzal együtt, hogy a Galaxy S-széria már második éve ugyanúgy néz ki, fenntartjuk, hogy az S9 egy korát megelőző hangulatot árasztó, enyhén futurisztikus beütéssel rendelkező, nagyon szép telefon. Hozzátesszük: főleg a tesztkészülékünk színében, feketében. Különösen a szemüvegesek fogják ebben a színben szeretni, náluk ugyanis sokszor akad szemüvegtörlő kendő, amelyre szükség is lesz az ujjlenyomatmágnesként viselkedő hátlap letakarításához.

©

A valódi “mágnes”, az ujjlenyomat-leolvasó pedig végre helyére került. Külső változatlanság ide vagy oda, a telefon nagyobb részét beborító üveget hátul egy kicsit mégis máshogy kellett vágni: a Samsung a kamera mellől (S8) a kamera alá tette az ujjlenyomatszenzort.

AMOLED mozi

A képernyőt védő üveg alá ugyanaz az 5,8 colos panel került, a dél-koreai AMOLED technológiától megszokott gyönyörű színekkel. Ezzel persze nincs mindenki elsőre megelégedve, de ez nem is gond: a képernyő színtartományát-telítettségét-élességét négyféle módba kapcsolhatjuk, tényleg mindenki megtalálhatja azt, amely saját szemének kedves. A készülék gyárilag 2220x1080 pixeles (FHD+) felbontással indít, de ezt 1480x720-asra (HD+) csökkenthetjük vagy 2960x1440 pixelesre (WQHD+) növelhetjük. Az előbbi növeli, utóbbi csökkenti a készülék üzemidejét. Bár a töltő nélkül megúszható pluszórák jól hangozhatnak, a felbontás csökkentését nem ajánljuk – úgy azért már kissé illúzióromboló egy ilyen kaliberű telefon.

A motorháztető alatt

©

A javarészt változatlan külső javarészt változatlan belsőt takar. A tavalyihoz hasonlóan a mi térségünkbe nem a Qualcomm aktuálisan legjobb chipsetjével, hanem saját gyártásó Exynos 9810-essel érkezik a készülék. A tavalyi 4 x 2,3 Ghz + 4 x 1,7 Ghz után idén 4 x 2,7 Ghz-et és 4 x 1,8 GHz-et kapnak a nyolcmagos processzortól a tulajdonosok. A számokat és emelkedésüket elnézve talán már sejthető: ezt a telefont lóerőben nem nagyon lehet megröccenteni anélkül, hogy kifejezetten törekednénk rá. A grafikusvezérlő egy Mali-G72P MP18-as. Memóriából viszont csak egy 4 GB-os modul került a telefonba. RAM-ból azért elférhetett volna 6 gigányi is a mobilban, már csak azért is, de hát valamivel az S9+ változatot is el kell adni. A készülék 64/128/256 GB-os beépített tárhellyel is kapható. Jó hír, hogy még a 64 gigás is jó vásár lehet, mert a tárhely akár 400 GB-os microSD kártyával is bővíthető.

A kártyahely mellett meghagyta a Samsung a 3,5 mm-es audio jacket is, ami gyanúnk szerint csak annak köszönhető, hogy nem nagyon akartak hozzányúlni a tavalyi dizájnhoz, szinte biztosak vagyunk benne, hogy a jövő évi Galaxy S-ben már nem lesz ott a szabványos fülhallgató-csatlakozó.

A szokványos dolgok, mint az a/b/g/n/ac szabványokat támogató wifi, a jelenlegi hálózatokon elérhető legnagyobb sebességet hozó 4G/LTE, a 3.1-es USB-C csatlakozó, valamint a GPS mellett az európai Galileo navigációs rendszer támogatása is adott. Ahogy a vízállóság is. (Kipróbáltuk, egy fürdőkádtól tényleg nem ijed meg – legalábbis, ha van benne víz.)

©

Említést érdemel még a biztonság, melyet ezúton is három biometrikus réteg erősít: az ujjlenyomat-, az írisz- és az arcfelismerés. Hogy ezek mennyire működnek pontosan és gyorsan, az komoly részben a felhasználón múlik: az egyik próbánk során rögzített arcot és íriszt szinte minden nappali helyzetben azonnal észlelte a telefon, és ahogy kézbevettük a készüléket, már fel is oldott a képernyőzár. Egy második próbánk során viszont az a vicces helyzet állt elő, hogy csak a feltűnően tágra nyitott szemek esetén azonosított be minket a telefon – pedig csak azért nyitottuk tágra, mert a beállításkor ilyet kért tőlünk. Ez az apróság a mindennapi használat során pont elég bosszantó ahhoz, hogy azt ajánljuk: akinek nem működik azonnal a képernyőzár arcos-szemes feloldása, az próbálja újra felvenni vonatkozó biometrikus adatait. Technikailag elérhető a kényelmes megoldás. Sötétben viszont senki ne próbálkozzon szemmel és arccal, még félhomályban sem működik a rendszer, marad a jó öreg PIN és az ujjlenyomat.

Az est fénypontja

Más viszont működik félhomályban, ez pedig a Samsung tavaszi csúcsmodelljének tulajdonképpen egyetlen hardveres újdonsága – na jó, a hangosabb, sztereo hangszórók mellett –: a kamera. Ennek lencséje alapvetően f2,4-es rekesztértékkel dolgozik, de a Samsung megfogalmazása szerint “az emberi szemhez hasonlóan” alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, és ha azok rosszak, akkor f1,5-re kapcsol át a világelsőként ilyenre képes mobil kamerája.

©

Egy jó és egy rossz hírünk is van. Egyrészt a a Samsung egy kicsit aláígért az igazságnak, félhomályban ugyanis mintha a szemnél is gyorsabban alkalmazkodna a kamera, érzésünk szerint világosabb képet csinál, mint amilyet mi pár másodpercnyi akklimatizálódás után a helyszínen látunk. Másrészt viszont az a gyártói megfogalmazás, miszerint “a sötétben készített felvételek tiszták és világosak lesznek”, nos, ez konkrétan nem igaz. “Sötétnek” nevezhető környezetben – és itt most természetesen nem a vaksötétre gondolunk, csak a félhomálynál sötétebbre – az emberi szem bizony sokkal jobban teljesít, a Galaxy S9 kamerája lényegében semmit nem lát.

Szintén a kamerához kapcsolódó újdonság a szuperlassított felvétel, amely a szokásos másodpercenkénti 240 felvétel helyett 960 képkockát rögzít. Bár ez tényleg hatalmas fejlődés, az igazsághoz hozzátartozik, hogy leginkább lemaradását pótolta a Samsung: a Sony telefonja már tavaly képes volt erre. Igaz, az jóval kevesebbeket érdekelt, legtöbben alighanem a Galaxy S9-el készített mémszerűen terjedő vicces videókban találkoznak majd ilyen szuperlassításokkal – ez az újítás tehát ha nem is forradalmi, de tökéletes lépés volt a Samsungtól.

Még ennél is több kering majd a neten az AR Emoji néven emlegetett mozgó emojikból, amellyel – az Apple-féle iPhone X-es Animojikhoz hasonlóan – mindenféle állatok bőrébe bújhatunk, illetve akár a mi arcunkból is legyárt egy mozgó emojit a készülék. Ezzel kapcsolatban az egyik jó hírünk, hogy az AR Emoji elkészítéséhez ugyan mindenképp szükség van egy Galaxy S9(+) telefonra, megtekinteni bárki megtudja, bármilyen telefonról vagy számítógépről – így bárkinek nyugodtan küldhetjük az animált önmagunkat. A másik jó hír, hogy a Samsung algoritmusai meglepően pontosan rajzolják meg a karikatúránkat.

(Az új Samsung-telefon kamerájának képességeiről még részletesebben olvashat majd a nagyobb testvér S9+ tesztjében. Abban ugyanis ez, vagyis ezek: a duplakamerás rendszer, a 2x-es optikai zoom és az “élő fókusz” együttese adja a truvájt.)

Üzemidő = :(

A legtöbb okostelefon gyenge pontja az üzemidő. Nincs ez másként a Galaxy S9-nél sem. Az iparág sajnos még mindig nem képes választ adni a telefontulajdonosokat gyötrő legnagyobb problémára, és nem áll elő egy nagyságrenddel tovább bíró akkumulátorral. Az S9 ilyen szempontból egy teljesen átlagos mobil, ami sajnos rosszat jelent: egy hosszabb, hajnaltól estig aktív napot már éppen csak kibír a készülék. Ez arra elég, hogy átlagosnak nevezhessük, ahhoz viszont sajnos kevés, hogy töltő nélkül el merjünk indulni egy közel egész napos útra. (Ráadásul, bár a Samsung-féle gyorstöltés adott, tapasztalatunk szerint az S9 3000 mAh-es akkumulátorának teljes feltöltése nagyjából annyit időt vesz igénybe, mint az eleve tovább üzemelő Huawei Mate 10 Pro 4000 mAh-es aksijáé.)

Aki hosszabban tartó élményre vágyik, az ma sajnos nem nagyon ússza meg egy 6 hüvelykes készülékben már elférő 4000 mAh-es akkumulátor alatt. Sajnos, a Samsung ezt valamiért nem tartja fontosnak, még a 6,3 colos Note8 csak 3300 mAh-es és még a 6,2 hüvelykes S9+ is csak egy 3500 mAh-es aksit kapott. Miközben a Huawei imént említett, 6 hüvelykes készülékével már abszolút otthon hagyható a töltő, a Xiaomi Mi Max 2 hatalmas, 6,44 colos képernyője mögé elrejtett 5300 mAh-es akkumulátor pedig már-már a mennyország közelébe repítheti az erre érzékenyeket. Persze nem is a kétnapos szintidőt várnánk egy S9 méretű mobiltól, de ez az alig-alig egynapos, ez szerintünk 2018-ban már kevés. Úgy a Samsungtól, ahogy a többi gyártótól is. Tessenek végre felnőni.

Verdikt

+: letisztult, szép és enyhén futurisztikus külső; gyönyörű képernyő; félhomályban is élvezhető fotókat csináló kamera; közösségi kommunikációban jól használható funkciók (kamerás gegek).

: gyenge aksi és rövid üzemidő, a kamerától sötétben azért nem szabad csodát várni, a Bixby digitális asszisztens itthon még mindig csak mérsékelten praktikus.

A Samsung remek mobilt tett le az asztalra, a Galaxy S9 szépségében és teljesítményében is hozza a gyártótól elvárt szintet. Meg merjük kockáztatni, hogy ez a legszebb androidos mobil a piacon – úgy, hogy a tavalyi modell előnyére nem változott. Belül sem, de a kisebb fejlesztésként beletett hardveres és szoftveres elemek arra pont elégségesek lehetnek, hogy terjesszék a Samsung igéjét.

Galaxy S8-ról aligha éri meg váltani a legolcsóbban – 64 gigás belső tárhellyel – 280 ezer forintért megvásárolható S9-re. S7-ről, illetve más gyártók tavaly tavaszi modelljeiről már ajánlható a váltás, főleg azoknak, akiknek fontos a minél fejlettebb kamera egy telefonban.

Nagy kérdés, hogy az iPhone X és a Galaxy S9 mellé mit tesz le az asztalra március végén a triumvirátus harmadik tagja, a Huawei. A kiszivárgott információk és képek alapján a P20-nak kevés esélye van külcsín frontján vinni a pálmát, de a kamerával és a funkciókkal még okozhat meglepetéseket a kínai gyártó.

Ahogy az idei kisebb változtatások mellett jövőre talán egy átütő meglepetést okoz majd maga a Samsung is.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak