szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az 50 millió felhasználót érintő adatgyűjtési botrány hatására sem törölte magát a Facebookról, érdemes feltelepítenie ezt az ingyenes Firefox-bővítményt, amely hatásos védelmet nyújt már az első használattól kezdve: általa jóval kevesebb adatunk kerül a Facebook kezébe.

Az utóbbi idők legsúlyosabb Facebook-botránya alighanem a hazai felhasználókat is ráébresztette arra, hogy nem feltétlenül jó dolog annyi mindent megosztani magunkról, hiszen az adatgyűjtésben érintett Cambridge Analytica is épp azokat használta fel, hogy a begyűjtött információkból aztán „politikai nehézfegyvert” kovácsoljanak. Mégpedig úgy, hogy lényegében kihasználták a Facebook által nyitva hagyott kiskaput.

Bár hosszú ideig tartó némaság után Mark Zuckerberg végre nyilatkozott, saját Facebook-oldalára írt terjedelmes bejegyzésében bocsánatkérésre már nem futotta, azt később több vezető napilapban közölt egészoldalas hirdetésben pótolta. Ezzel együtt ígéretet tett arra, hogy szigorítások jönnek a Facebookon, és ezután sokkal jobban odafigyelnek majd ránk – igen, önre is.

Nos, úgy tűnik, Zuckerberg változtatásokkal kapcsolatos ötletelései alatt a Firefox is kitalált valamit, egy olyan bővítményt, amely kifejezetten a Cambridge Analyticához hasonló eseteket hivatott megelőzni. A Facebook Container névre hallgató ingyenes kiegészítő lényege, hogy telepítése után egyfajta védőhálóval látja el facebookos ténykedéseinket, hogy az oldalon töltött időből és aktivitásunkból származó adatok egyáltalán ne jussanak a Facebook kezébe.

A bővítmény telepítése után ismét be kell jelentkeznünk Facebook-fiókunkba. Amint ezt megtettük, máris szemmel látható változást érzékelünk majd böngészőnkben: a Facebooknak nyitott lapfül kékre változott, ezzel jelezve, hogy a „háló” működik, és máris elszigetelte a Facebookot más, böngészési tevékenységünktől. Ezáltal a közösségi oldal nem tudja lekövetni, hogy mi egyebet csinálunk még az interneten, milyen oldalakat nyitunk meg az ismerősökkel való csevegések közben. Mindez azért (is) lényeges, mert a Facebook nem csupán azokat követi le, akik aktív használói az oldalnak, hanem azokat is, akik soha nem regisztráltak rá.

©

Mivel azonban nem tökéletesen működő megoldásról van szó, bizonyos funkciók nem igazán úgy működnek, ahogy kellenének: tapasztalataink szerint a megosztásgombot használó oldalak cikken belüli ajánlása valamiért nem megoldott a bővítménnyel, és az eddigi beszámolók szerint azok is nehézségekbe ütközhetnek, akik a saját Facebook-fiókjukkal jelentkeznének be bizonyos oldalakra – ott valamiért ugyancsak hibába ütközik a kiegészítő. (Tekintve, hogy a funkció csupán néhány órája vált elérhetővé, ezeket a gondokat alighanem javítják majd.)

A Mozilla közlése szerint a bővítménnyel egyébként nem korlátozni akarják egy-egy internetes szolgáltatás - ez esetben a Facebook – használatát, csupán egy lehetőséget kínálnak, amellyel elkerülhetők bizonyos mellékhatások.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Lebukott a Facebook: évek óta kémkedik az SMS-eink után, de arról is tudhatna, hogy mikor kivel telefonálunk

Sokkal több adatunkra lát rá a Facebook, ha a vonatkozó beállításokat figyelmen kívül hagyjuk. A Cambridge Analytica-botrány miatt kialakult adatmentési hullám után derült csak ki, hogy az oldal akár azt is szemmel követi, hogy kivel és mennyi ideig telefonálunk, és hogy épp kinek küldünk vagy kitől kaptunk SMS-t. A Facebooknál azt mondják, ez teljesen normális.

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

A szülők attól tartanak, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el az osztályokban, amennyiben nem jár be elég tanuló

A szülők attól tartanak, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el az osztályokban, amennyiben nem jár be elég tanuló