szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mark Zuckerberg a legfontosabb amerikai és brit lapokban jelentette meg bocsánatkérő levelét.

Egy héttel azután, hogy kiderült: 50 millió Facebook-felhasználó adatait gyűjtötte be a közösségi oldal egy létező kiskapuját kihasználva, majd használta azt "politikai fegyverként" az amerikai elnökválasztási kampányban a Cambridge Analytica, ismét megszólalt Mark Zuckerberg. A Facebook-vezér ezúttal a Washington Postban, a New York Timesban, a Wall Street Journalban, valamint további hat, az Egyesült Királyságban kiadott print lapban adott fel egész oldalas bocsánatkerő levelet.

A hirdetés rögtön egy erős, de tulajdonképpen nem megkérdőjelezhető kijelentéssel indít:

A mi felelősségünk, hogy megvédjük az adataidat. Ha erre nem vagyunk képesek, meg sem érdemeljük [hogy megadd nekünk].

Ezek után a levél egyértelművé teszi, hogy a Cambridge Analytica miatt kirobban botrány okán született meg a levél, majd hozzáteszi, már meg is tették az első lépéseket, hogy máskor ilyen ne fordulhasson elő.

Zuckerberg szerint az olyan facebookos alkalmazások, mint amilyen az adatgyűjtést lehetővé tévő kvíz app volt, már nem tudnak adatot gyűjteni, és azt is korlátozták, hogy mennyi adatot kaphat meg egy alkalmazás, ha belépünk a Facebookra.

A Facebook-vezér ígérete szerint a jövőbe minden olyan alkalmazást megvizsgálnak, amelyek túl sok információhoz juthatnak hozzá, és ki fogják őket tiltani a közösségi oldalról. Az érintett felhasználókat értesítik majd, a többieket pedig emlékeztetik rá, hogy mely appok férhetnek hozzá az adataihoz.

©

Zuckerberg a levél végén megköszöni a felhasználóknak, hogy bíznak a közösségben, és ígéretet tesz arra is, hogy jobb hellyé teszik a Facebookot.

Kérdés persze, egy ilyen bocsánatkérésnek mennyire lesz hatása a botrány közepette. A Facebook már így is több mint 50 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, a következő időszakban pedig perek sorát akasztják majd a közösségi oldal nyakába.

Időközben pedig egy mozgalom is elindult, amely arra biztatja a felhasználókat, töröljék magukat a Facebookról. Ha mindennek fényében úgy dönt, hogy valóban itt az idő arra, hogy törölje magát, itt találja hozzá a rövid használati utasítást. Ha csak le szeretné menteni számítógépére az összes dolgot, amit önről tárol a Facebook, ahhoz itt talál közérthető segítséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Végre megszólalt Mark Zuckerberg: szigorítás jön a Facebookon

Hosszú, egyre nyugtalanítóbb hallgatás után megszólalt a Facebook alapító-vezérigazgatója a közösségi oldal történetének eddigi legnagyobb adatgyűjtési ügyében. Saját profiján közzétett bejegyzésében elismeri, hogy hibáztak, bocsánatot nem kér, de szigorítást ígér.