szerző:
hvg.hu

Az ötmilliárdos nézettséget elérő Despacito is áldozatul esett abban a YouTube elleni hackertámadásban, amely során népszerű videoklipeket tettek hosszabb időre elérhetetlenné ismeretlen tettesek.

Bár megoszló véleményeket hallani a Despacitóról, afelől nincs kétség, hogy Luis Fonsi és Daddy Yankee kooprodukciója lett az első olyan YouTube-klip, amelyet több mint ötmilliárdszor kattintottak le a videómegosztón.

Ám úgy tűnik, utoljára, egy mostani, kimondottan a YouTube ellen irányuló hackertámadás során ugyanis eltűnt, a klip előlnézeti fotóját pedig maszkos-fegyveres támadók képére cserélték. A videó alatti leírást ugyancsak módosították a The Verge beszámolója szerint, ahol a támadásért felelősséget vállaló hackerek neve, Prosox és Kuroi’sh volt olvasható. A felvétel ezután viszont teljesen eltűnt a YouTube felületéről, mi legalábbis többszöri rákeresés után sem bukkantunk rá. [Frissítés: kedden késő délutánra több videót is sikerült visszaállítani, így a Despacito klipjét is.]

©

Hasonló a helyzet egyébként több, népszerű klippel is – vagyis a támadás nem kimondottan a Despacito ellen irányult. A The Verge ezzel kapcsolatban úgy tudja, olyan ismert szerzők dalai is hiányoznak, mint Chris Brown, Shakira, Selena Gomez, de a támadás Katy Perry és Taylor Swift klipjeit is érinti. A videók egyébként az énekesek YouTube-bal közösen fenntartott, úgynevezett Vevo csatornáiról tűntek el. Azt nem tudni, hogy a hackerek csak egyes fiókokhoz tudtak hozzáférni vagy valamilyen komoly, a Vevo rendszerét érintő hiba áll fenn, ami miatt más felvételek is veszélyben lehetnek. Az egyik hacker a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy egy szkriptet használva át tudta írni a videók címét.

A YouTube egyelőre semmit nem közölt a történtekkel kapcsolatban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!