szerző:
hvg.hu

Amerikában indult, és lehet, hogy ott is ér véget? Elkezdtek elszivárogni a Facebookról az amerikai felhasználók.

Bár voltak kisebb-nagyobb döccenők, azonban senki sem számított arra, hogy bármi is megingathatná a Facebookot, mint ahogyan akkora botrányt sem vizionált senki, amekkorába nemrégiben a legnagyobb közösségi oldal keveredett. (Ha a válság részleteire kíváncsi, kattintson erre a linkre.)

A botrány hatására prominens felhasználók (többek között Elon Musk, Steve Wozniak) hagyják el az oldalt, és úgy tűnik, az amerikai felhasználók is követni kezdik a példájukat. A DeleteFacebook hashtag is felkerült már számos közösségi platformra, ironikus módon még a Facebookra is.

Bár Mark Zuckerberg a múlt héten azt nyilatkozta, nincs említendő lemorzsolódás az oldalukról, a Creative Strategies felmérése szerint (amelyből a BGR szemezgetett) az amerikai felhasználók 9 százaléka törölte a Facebook-fiókját. Hogy ez most sok vagy kevés, az nézőpont kérdése, 19,2 millió felhasználó döntött úgy a 214 millióból, hogy köszöni szépen, nem kér többet a Facebookból.

A megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy nagyon aggódik az adatai miatt, és 41 százalék véli úgy, hogy valamennyire érintett lehet. A válaszolók több mint harmada kevesebbet használja az oldalt, mint korábban, 21 százalék gondolja azt, hogy így fog tenni a jövőben, 31 százalékuk pedig megváltoztatta a beállításait. Sokan vannak, akik ezentúl csak nézelődni fognak a Facebookon, de nem lépnek kapcsolatba más felhasználókkal. 17 százalék törölte telefonjáról a Facebook alkalmazást, 11 százalék pedig az egyéb eszközökről.

E számok miatt egyelőre még nem aggódnak nagyon a Facebooknál, holott már mutatják egy erodálódás kezdetét. És nem biztos, hogy ennek már megállj-t lehet parancsolni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!