szerző:
hvg.hu

Az elmúlt időszak fejlesztései csupán részmegoldásokat kínáltak az internet egyik legidegesítőbb problémájára, a Chrome azonban most végre lépett egy határozottat.

Az elmúlt években a Google több olyan fejlesztést is bemutatott, amivel igyekszik a felhasználókat megszabadítani az internet egyik (ha nem a) legidegesítőbb elemétől: az automatikusan, hanggal együtt elinduló médiaelemektől. A kérdéses video-audio tartalom általában akkor indul el, amikor a teljes weboldal betöltődött, amiről valószínűleg mondanunk sem kell, mennyire zavaró.

A Google ezért korábban már megoldotta, hogy a Chrome böngészőben egy-egy böngészőfület némítsunk, majd januárban bejelentette, a 64-es verziótól kezdve már az egész webhelyet lenémíthatjuk. Ennek köszönhetően nyugodtan böngészhetünk egy-egy oldalon, annak aloldalain sem zavar meg bennünket az automatikus hang.

Eddig manuálisa kellett beállítani.
©

A Google most még tovább lépett és bejelentette, hogy a Chrome 66-os verziójától kezdve már alapértelmezett beállítás lesz az automatikusan induló, hangoskodó médiaelemek némítása. Ettől még ugyanúgy elindul a tartalom lejátszása, csak épp hallani nem fogjuk őket – kivéve, ha rákattintunk.

A cég persze megadja a lehetőséget arra is, hogy mégis csak hanggal induljanak el a tartalmak a weboldalon. A Chrome ezért figyelembe veszi, hogy az adott oldalon mennyire kattintottuk le az automatikusan induló videókat, vagy ha a mobilos verzióról van szó, mentettük-e a webhelyet a kezdőképernyőhöz. Vagyis a YouTube-videók valószínűleg ezután is hanggal együtt indulnak el.

Eközben mi magunk is tehetünk azért, hogy a Chrome minél pontosabban lője be, mely webhelyeket kell némítani. Ha egy adott oldalon nem szeretnénk, hogy hanggal együtt indítsa el a videót a böngésző, akkor kevesebb mint 7 másodpercig kell néznünk, minél kisebb méretben, a böngésző pedig tanul ebből.

Ha kíváncsi, a Google Chrome az eddigi böngészési adatok alapján milyen sorrendet állított fel a meglátogatott, médiaelemeket is tartalmazó weboldalak között, erre a linkre kattintson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat