szerző:
hvg.hu

Számtalan megoldással kísérleteztek, de hosszú évek alatt sem sikerült orvosolni az Androidon való üzenetküldés problémáit. A Google-nél most úgy döntöttek: új alkalmazás helyett a funkció mögötti technológia teljes újjáépítésére helyezik a hangsúlyt. Jön a Chat, és vele az iMessage-hez hasonló, modern üzengetés, avagy SMS-küldés SMS-díjak nélkül, számos más előnnyel.

Az androidos készülékeket használók bizonyára tudják, de legalábbis sejtik, hányféle üzenetküldésre alkalmas megoldással rukkolt már elő a Google az évek során. Egyfelől ott volt a Google Talk, aztán jött a Google Messenger, az Allo, és persze a Hangouts Chatről sem szabad megfeledkezni.

Ám hiába fejlesztettek szinte évente új alkalmazást, az alapokkal kapcsolatos problémák miatt valamennyi újdonságot ugyanazért kezdtek hanyagolni a felhasználók: míg az Apple-féle iMessage sikerrel ötvözte az sms-t és a modern üzenetküldésre alkalmas mechanizmust, a Google-nek ezidáig sem sikerült olyan fejlesztéssel előállnia, amely legalább megközelítette volna az említett platformot. Erre jelenthet végre megoldást az Android Messagesbe érkező, egyszerűen csak „Chat”-nek keresztelt újdonság.

A The Verge újságírója nemrég lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálja a még javában fejlesztés alatt álló szolgáltatást, és több érdekességről is beszámolt. Egyrészt fontos tudni, hogy a Chat nem egy új alkalmazás, hanem az androidos üzenetküldési lehetőségek kibővítésének új neve. A hagyományos, szövegalapú üzenetek mellett (a ma divatos RCS, vagyis Rich Communication Services technológiának köszönhetően) képek, videók küldésére és fogadására, továbbá csoportos beszélgetésekre is alkalmas lesz - és nem csak telefonon.

A szolgáltatás az sms-küldéssel ellentétben nem kerül majd pénzbe, használatához ugyanakkor internet fog kelleni, ami így a képek/videók továbbítása miatt biztosan lecsippent valamit a havi mobilnetes keretből. (Az sms természetesen nem tűnik el, az üzenetek tehát akkor is célba érnek majd, ha valaki nem rendelkezik az új formátum fogadására alkalmas háttérrel, hiszen az sms vagy mms formájában kapja meg az üzeneteket.) De egy rossz hír is van: az iMessage-el ellentétben semmilyen titkosítást nem használ majd.

Az előzetes számítások alapján az új platform élesítéséig még legalább egy évet kell várni, a Google ugyanis még javában dolgozik rajta, közben pedig a szolgáltatókkal is igyekszik megállapodni annak bevezetéséről. Magyarországon a Telekom ügyfelei használhatjál már a szolgáltatást, néhány készüléktípuson – erről itt olvashat részleteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában