szerző:
hvg.hu

A legnépszerűbb telefonos operációs rendszer következő verzióját ugyan még mindig csak Android P néven emlegetik a fejlesztők, de a teljes néven kívül már sok mindent mást elárultak róla.

1. Actions – valóban okos telefon

Az Actions vagy App Actions néven emlegetett újítás lényege, hogy az Android P okosabb lesz az operációs rendszer eddigi változatainál, és a mobilhasználatunkat folyamatosan elemzi majd annak érdekében, hogy minél pontosabban meg tudja jósolni, hogy egy adott helyen/időben/helyzetben mire fogunk rányomni (milyen alkalmazást indítunk el, mire keresünk rá satöbbi). A rendszer még a csatlakoztatott kiegészítőket is figyeli majd. Egy példával élve: ha kedd délután 5 órakor, miután bedugjuk a fülhallgatónkat, rendszerint a futós lejátszási listát indítjuk el a Spotifyban, akkor egy idő után, ha kedden 16:50-kor érzékeli a telefonunk, hogy bedugtuk a fülhallgatót, megállapítja, hogy a szokott helyen vagyunk, akkor a Google Asszisztens már fel is kínálja nekünk a szokásos lejátszási lista indítását. De hasonló logikára épülő okosságok működnek majd a keresőben, a Play áruházban és még a szövegkijelölések esetében is.

2. Slices – csak a legfontosabbat

A szeletként fordítható Slice egy-egy appbéli funkcióra utal. Ha a külső alkalmazások fejlesztői beépítik programjaikba a vonatkozó modult, akkor lesz majd képes az Android arra, hogy a fenti példában ne csak magát a Spotify indítását kínálja fel, hanem az alkalmazáson belül egy konkrét funkciót is tudjon javasolni. Hogy más példát is hozzunk: ilyen belső funkció például egy ételrendelő alkalmazásnál egy abban az időben és helyen szokásos pizzarendelés felkínálása vagy például egy taxirendelő appban egy otthoni címre szállító taxi kérése.

3. Úgynevezett személyiségfejlesztés

A Google-nél is érzik már, hogy a túl sok mobilhasználat egy idő után rossz hatással van az emberre – így aztán hosszú távon az ember mobilozására, következésképpen még a Google bevételeire is –, ezért aztán az új Android egy külön felületen gyűjti majd ki nekünk, hogy a nap során mennyi időn át nyomogattuk telefonunkat, ezen belül melyik alkalmazásra mennyi időt fordítottunk, mennyi értesítést kaptunk, stb. Természetesen nem csak tudatosíthatjuk majd szokásainkat, hanem ahhoz is kapunk eszközt, hogy változtassunk rajtuk: akár alkalmazásonként is beállíthatjuk majd az időt, amennyit naponta engedélyezünk magunknak az adott programra. A Google annyira komolyan gondolja mindezt, hogy ha az adott időnél tovább használunk egy adott alkalmazást, akkor a képernyő nem színesben, hanem szürkeárnyalatosként mutatja majd. Ezt természetesen ki lehet majd kapcsolni, de elég erős figyelemfelhívás lesz.

4. Adaptive Battery

Hiába okosabb a rendszer, ha egyre kevesebb (üzem)időnk van kihasználni. Ezen is próbál segíteni a Google, az Adaptive Battery nevű üzemidő-hosszabbító okosság működését itt mutatjuk be.

Az Android P publikus béta verzióját 11 készüléktípusra már most le lehet tölteni – ezen a linken találja a listát.

Ha máskor is tudni szeretne az Android újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Javította a hibát az Apple, de máris itt az újabb: újra sikerült kicselezni az iPhone zárolását

Javította a hibát az Apple, de máris itt az újabb: újra sikerült kicselezni az iPhone zárolását

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt