szerző:
HVG

Még oda sem ért a legutóbb indított űreszköz a Marsra, a NASA már bejelentette a következő indítását. Ezúttal közel sem kell 6 évet várnunk rá.

A Curiosity 2012-es landolása után múlt hétvégén indult újabb gép a Marsra: az InSight nevű szonda a tervek szerint november 26-án száll majd le a bolygón, ahol elsőként nem csak a felszínre lesz kíváncsi, hanem fúrásokat is végez majd, hogy választ adjon egy fontos kérdésre: hogyan fűthetünk majd a Marson?

A NASA péntek éjjel jelentette be egy újabb jármű indítását, ami azonban nagyon is a felszínre lesz kíváncsi. A beszédes, Mars Helicopter nevű eszköz küldetése ugyanis az lesz, hogy a magasból nézve, madártávlatból is képet kaphassunk a bolygó felszínéről. ("Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj...") A tervek szerint a gép 2020 júliusában indul majd útjára, és 2021 februárjában ér a Marsra.

©

Sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán megvalósítható-e a projekt. A NASA tudósai úgy ítélik meg, hogy valós esélye van annak, hogy a helikopter képes lesz majd repülni a marsi levegőben. Mivel a bolygó légköre nagyon ritka, az is lehet, hogy az űrjárművek még lebegni is könnyedén tudnak. A különbségek érzékeltetése végett: míg Földön 12 ezer méteres magasság fölött még sosem járt helikopter – és jellemzően ennél sokkal, de sokkal alacsonyabban repülnek –, a NASA szerint a Marson 30 ezer méteres magasságban vannak hasonló körülmények. Éppen ezért a marsi helikopter egy igen könnyű kis jármű lesz a maga 1,8 kilogrammos súlyával.

A helyzetet az is nehezíti, hogy a mérnököknek előre kell megtervezniük mindent, mivel nemhogy helyben, a távolság miatt még a Földről sem tudják valós időben irányítani az így önjáróságra kényszerülő eszközt. A Mars Helicopter harminc napos próbaideje alatt öt felszállást kísérel majd meg. Elsőként 3 méterre emelkedik majd, és 30 másodpercen át tartja majd a magasságot. Később fokozatosan merészkedik majd magasabbra, a cél a bolygó felszínétől számolt néhány száz méteres magasság elérése.

A NASA által közzétett videó alapján a kis helikopter megpróbál majd kapcsolatot teremteni a Curiosityvel, és azon keresztül továbbítja az adatokat a Földre. A nagyobb robot már 2012 óta ténfereg a bolygón – minden évben születésnapi zenével köszönti fel magát, melyről itt láthat videót –, de mire a helikopter odaér, már az InSight is a bolygó felszínén lesz. És persze már ott van az Opportunity is.

A tudósok egy részének álláspontja szerint a vörös bolygón történő letáborozás mellett már nemcsak fantasztikus, hanem tudományos érvek is szólnak. A megvalósítás azonban közel sem olyan egyszerű, több nehézségen is úrrá kell előtte lennünk. Íme 5 dolog, amit feltétlen meg kell oldanunk ahhoz, elinduljunk a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

"Netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra" – doktoranduszok tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen

"Netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra" – doktoranduszok tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen

Marabu FékNyúz: Mészárlás

Marabu FékNyúz: Mészárlás

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet