szerző:
hvg.hu

Hogy elejét vegye a meztelen fotókkal való netes visszaéleseknek, a Facebook azt kéri a felhasználóktól, küldjenek magukról meztelen felvételeket. A cég ezután egy digitális jellel látja el a beküldött anyagokat, ami elviekben megakadályozza majd, hogy az egyénről újabb képek kerüljenek ki a közösségi oldalakra és így a világhálóra.

Az online zaklatás legdurvább formája, a bosszúpornó komoly probléma a tinédzserek és huszonévesek körében, ilyen eset már Magyarországon is borzolta a kedélyeket, és azóta az is kiderült: minden harmadik magyar gyereket érinthet az online zaklatás. A bosszúpornó esetében az egyik fél közzéteszi a neten (sokszor éppen a Facebookon) a korábbi együttlétek alkalmával készült meztelen felvételeket.

A hasonló problémák mindeddig nagyon nehezen voltak kezelhetők, hiszen a felkerült képet vagy képeket kizárólag törlés útján lehetett eltüntetni a közösségi oldalakról. Jól tudják ezt a Facebooknál is, ezért még tavaly ősszel kitalálták, hogy bekérik a felhasználóktól a meztelen fotóikat, mára pedig már több országban is aktiválták az erre szolgáló felületet. A furcsa kérés a prevenciós technikával járó védelem egy fontos eleme, a beküldött képeket ugyanis digitális ujjlenyomattá alakítják át. Általa elviekben semmilyen, a felhasználót ábrázoló kompromittáló fénykép nem fog megjelenni a Facebook és a cég tulajdonába tartozó szolgáltatások felületén, mert feltöltés esetén a rendszer automatikusan blokkolja azokat. Mindegy, honnan vagy melyik fiókról próbálják meg elérhetővé tenni, akkor sem.

A Facebook és a bosszúból terjesztett meztelen fotók ellen régóta küzdő, Revenge Porn Helpline közös projektje. A beküldött képeket a Facebook ígérete szerint egy speciálisan erre a feladatra grundolt, ötfős csapat fogja látni, kizárólag addig, amíg a már említett digitális jellé át nem alakítják. Ezután a forrásfájlként használt fotókat törlik, és csak az abból kinyert adatot tárolják el. Érdekes kezdeményezés, ha azt nézzük, hogy épp a nem megfelelő adatkezelés miatt rángatták egyebek mellett az Európai Parlament elé is Mark Zuckerberget.

A funkciót első körben Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában vezették be, de egy ideje már az Egyesült Királyságban élőknél is működik. Mivel már a negyedik országban tették elérhetővé, így biztosan eljut majd hozzánk is, de a hazai aktiválás időpontjáról még nincsen információnk.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

583 000 000 felhasználót törölt le a Facebook

Fennállása óta először osztotta meg a nyilvánossággal a Facebook, mennyi olyan posztot, illetve valótlan profilt távolítanak időnként az oldalról, amelyek sértők a cég szabályzatára nézve. Döbbenetes számadatok következnek, pedig csupán néhány hónapnyi takarítómunkáról van szó.

Üldögél a nő, amikor két majom az ölébe toppan és szexelni kezd (videó)

Üldögél a nő, amikor két majom az ölébe toppan és szexelni kezd (videó)

24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót