szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek 0 óra óta számos amerikai híroldal vált elérhetetlenné, ekkor élesedett ugyanis az Európai Unió új adatvédelmi rendelete. Egyelőre kérdés, mikortól válnak ismét elérhetővé a tartalmak.

Pénteken 0 órakor hivatalosan is életbe lépett az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR. Ennek köszönhetően azok, akik valamilyen módon személyes adatot kezelnek – legyen szó a cégnél dolgozók vagy épp egy weboldalra érkező látogatók adatairól –, szigorú előírásnak kell megfelelniük. Ha ennek nem tesznek eleget, és valamilyen adatvédelmi incidens történik, akár 20 millió eurós büntetést is ki lehet rájuk szabni.

A rendelet azonban nem új, két évvel ezelőtt született meg a GDPR, a május 25-i határidő csupán az átállás türelmi idejének lejártát jelentette. Ennek ellenére sejteni lehetett, hogy nem lesz minden zökkenőmentes – és úgy tűnik, ez tényleg így lett.

A Mashable szúrta ki, hogy számos amerikai híroldal, köztük a Los Angeles Times, a New York Daily News és a Chicago Tribune is elérhetetlenné vált az európai felhasználók/olvasók számára. Ennek oka, hogy az európai szabályozás az amerikai cégekre is érvényes akkor, ha az Európában is folytat tevékenységet. Az oldalakon ugyanaz a szöveg olvasható:

©
©
©

A szövegben tájékoztatnak, hogy az oldal jelenleg nem elérhető, és arról is, hogy elkötelezettek amellett, hogy az európai felhasználók/olvasók is elérjék a tartalmaikat. Azt azonban nem írják, mikortól válik majd ismét elérhetővé az oldaluk.

Az említett oldalak mellett az USA Today sem úgy jött be az európai látogatóknak, mint ahogy korábban szokott.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Mark Zuckerberg ma nem alszik nyugodtan, az Európai Parlament belengette a Facebooknak a vörös zászlót

A lehető legrosszabb értelemben véve európai uniós módon zajlott kedden kora este Mark Zuckerberg európai parlamenti meghallgatása. A képviselők előbb megállás – és a rendelkezésre álló időkeretük betartása – nélkül sorolták kérdéseiket, így a válaszokra végül alig jutott idő. A politikusok pedig majdnem összevesztek. Szerencsére azért kiderült néhány konkrétum is, egyebek mellett az is, hogy erősödik az uniós gyanú azt illetően, hogy a Facebook nem igazán tudja kontrollálni magát a piacon, ahol talán erőfölényével is visszaél.