szerző:
hvg.hu

Nagyszabású hackertámadás érte nemrég a YouTube Vevo nevű felületét, mely során népszerű előadók klipjei, köztük az ötmilliárdos nézettségnél járó Despacito is elérhetetlenné vált. Az esettel összefüggésben két tizenéves komputermágust tartóztattak le.

Ha hackerekről beszélünk, többeknek valószínűleg egy kapucnis, folyamatosan a számítógépe előtt ügyködő, fiatalabb, de már bőven a húszas évei végén járó személy ugorhat be. Nos, ez majdhogynem téves. Bizonyára vannak ilyen korú billentyűzsonglőrök, de többségük jellemzően a tizenéves korosztályból kerül ki. Utóbbit jól mutatja, hogy a világ egyik legkeresettebb, a múlt hónapban lekapcsolt kiberbűnözője is mindössze 19 éves.

A Variety úgy tudja, hogy a szintén a múlt hónapban történt YouTube-támadás elkövetői ugyancsak tizenéves fiatalok voltak. A támadás során népszerű előadók, Shakira, Katy Perry, Adele és Chris Brown klipjei váltak elérhetetlenné, de így járt az ötmilliárdos megtekintést azóta bőven teljesített Despacito is. Az elkövetők emellett több videóanyag címét, valamint a hozzá tartozó leírást is módosították. Ezután a Twitteren fogtak üzengetésbe, miszerint a támadást egyszerű poénnak szánták, a YouTube-bal meg amúgy nincs semmi bajuk.

Tettüket a párizsi rendőrség és a helyi ügyészek viszont már nem annyira találták humorosnak: a Variety azt írja, a gyanúsítottakat, Nassim B.-t és Gabriel K.A.B.-t több, összesen tizenegy bűncselekménnyel vádolták meg. Hogy hogyan férhettek hozzá a fiókokhoz, egyelőre nem tudni, de a hatóságok szerint elképzelhető, hogy a duó szabad bejárást kapott, így tudták módosítani, illetve rövid időre eltüntetni a kipécézett dalokat. Azóta valamennyi videó visszakerült a YouTube-ra.

Arról nem esett szó, milyen büntetéssel nézhetnek szembe, ha a vádak bizonyítást nyernek, de ha nem tévedünk, jó pár évnyi kényszerpihenőre számíthatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!