szerző:
hvg.hu

Nagy siker volt a Curiosity Mars-járó múlt heti fúrása, a minta elemzéséből pedig nagyon fontos dolgot tudtak meg a NASA szakemberei.

Az elmúlt napokban komoly lázban tartotta a NASA a tudomány iránt érdeklődőket, nemrég ugyanis közölték: csütörtökön sajtótájékoztatót tartanak, de a részletekről egyetlen szót sem árultak el. Mindez már önmagában is érdekes, de ha még azt is hozzávesszük, hogy a NASA Mars-járója, a Curiosity egy héttel korábban lefúrt a vörös bolygó talajába, hogy mintát vegyen belőle és elemezze azt, máris érthető az izgalom. A NASA végül magyar idő szerint csütörtök este árulta el, miről van szó pontosan. És igen, tényleg nagy dologról.

A NASA bejelentése szerint ha az élet nyomaira nem is bukkantak, a Curiosity által végzett vizsgálat szerint a bolygón valamikor az élet kialakulására alkalmas feltételek is adottak lehettek. A Mars-járó adatait elemző egyik csoport szenet tartalmazó szerves vegyületre bukkant egy 3,5 millió éves kőzetben. Az elemzés során a Curiosity ként is talált, ami szintén fontos lehetett a bolygó korábbi életében.

©

Egy másik csapat ugyanakkor a Curiosity körüli légkörben a szénatomból és hidrogénatomokból álló metánt találtak. Ez szintén annak a jele lehet, hogy korábban adottak lehettek az élet számára a feltételek a vörös bolygón. Ráadásul rejtély, hogyan kerülhet a légkörébe több metán. A Földön ez az élethez kapcsolódik, a Marson azonban valószínűleg geológiai mozgásnak köszönhetően került a "levegőbe". A kutatók szerint könnyen lehet, hogy a felszín alatt több az "aktív víz", mint azt korábban gondolták.

A Földön a víz alatti vulkánok a kőzettel kölcsönhatásba lépve termelhetnek metánt, ami táplálékul szolgál bizonyos egyszerű baktériumoknak – írja a Gizmodo. Tanya Harrison, az Arizonai Állami Egyetem szakembere szerint nem kizárt, hogy a marsi talajban is vannak ehhez hasonló baktériumok. Mindez azonban egyelőre csak elméleti feltételezés, bizonyíték még nincs rá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!