szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Más cégnév alatt, de az elmúlt hónapok legsúlyosabb adatgyűjtési botrányában érintett Cambridge Analytica egykori adatelemzői segítségével megkezdődött Donald Trump 2020-as kampánya – tudta meg az AP.

A sajtóban jó ideje keringenek hírek arról, hogy Trump nem csupán kitölteni szándékozik a hivatalosan négy évig tartó elnöki hivatalát, a két év múlva esedékes választásokon ismét ringbe akar szállni a tisztségért.

Utóbbi teóriát erősíti az az AP által megszellőztetett információ, amely szerint a jelenlegi elnök 2020-as kampányát már elkezdte előkészíteni az utóbbi idők legsúlyosabb Facebook-botrányát eredményező Cambridge Analytica több, korábbi munkatársa. Az elemzőcég azzal került be a hírekbe, hogy egy, a közösségi oldal által nyitva hagyott rést kihasználva felhasználók tízmillióiról, köztük magyar facebookozókról is gyűjtöttek be információkat – amiket aztán politikai célokra használtak fel, a vádak szerint épp azért, hogy befolyásolni tudják a választási eredményeket.

Az ügy komoly visszhangot keltett a médiában, melynek hatására az adatlopásban érintett cég bezárta kapuit, Zuckerbergéknél hosszú heteken át tartó bocsánatkérés vette kezdetét, a napokban pedig bejelentette távozását a Facebook egyik legfontosabb embere, aki a sorozatos botrányokba keveredő közösségi oldal válságkommunikációját is irányította.

Az AP most azt írja, tudomásuk szerint a Cambridge Analytica volt tartalomfejlesztési vezetője, Matt Oczkowski mozgatja a szálakat, aki a Data Propria nevű cégével szállt be Donald Trump 2020-as választási kampányába, de a munkában az elnök hivatalos kampánymenedzsere, Brad Parscale is segíti őt. A munka állítólag pedig nem csupán a tervezés szintjén jár, el is kezdődött, sőt. A Cambridge Analytica több egykori munkatársa is részt vesz benne, köztük a cég korábbi adatelemzői is.

A hírügynökség kérdésére Oczkowski bár tagadta, hogy konkrétan ilyesmin dolgozna, azt elismerte, hogy hasonló munkát végez, méghozzá a republikánusok 2018-as kongresszusi kampányához kapcsolódóan.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége