szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Távozik posztjáról a Facebook kommunikációért és közkapcsolatokért felelős alelnöke, Elliot Schrage. Az elmúlt hónapokban ő irányította a sorozatos botrányokba keveredő közösségi oldal válságkommunikációját is.

Közel egy évtizedig tartó facebookos pályafutás után beadta felmondását a cég kommunikációért és közkapcsolatokért felelős alelnöke. Elliot Schrage egy, a Facebookon közzétett bejegyzésben hozta nyilvánosságra döntését. A korábban a Google-nél is hasonló pozíciót betöltő szakember azt írja: úgy érzi, ideje új dologba fogni, új fejezetet nyitni az életében.

A posztban Schrage köszönetet mond a vezetők támogatásáért és a remek kollegiális viszonyért. Ugyanakkor megjegyezi: a kommunikációs vezetői poszt egy hipergyorsan növekvő vállalat esetében nem csak örömteli feladat, de közben nagyon intenzív is, és kevés helyet hagy más dolgoknak.

A Facebookhoz 2008-ban csatlakozott alelnököt és munkáját később az alapító Mark Zuckerberg, valamint a szintén a felsővezetéshez tartozó Sheryl Sandberg is méltatta, megjegyezve, hogy továbbra is szívesen fogadják tanácsait. Schrage hivatalosan addig marad tanácsadóként a Facebook közelében, amíg nem nevezik ki utódját.

Rosszkor maradt

A Facebook által a Reutershez eljuttatott közlemény szerint Schrage már sokkal korábban, a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt távozni szeretett volna a vállalattól. Végül Mark Zuckerberg kérésére maradt. Ám feladatai éppen ezután nehezedtek, miután 2017 elejétől a Facebook szinte folyamatos kríziskommunikációba kényszerült.

Előbb az amerikai választások Facebookon át is történő külföldi befolyásolása került elő, majd nagyjából a teljes 2017-es évben célkeresztben volt az álhíreknek is szabad folyást engedő Facebook. A tavalyi év során meghozott intézkedések hatására az ügy év elején már éppen elülni látszott, amikor tavasszal kirobbant a Cambridge Analytica etikátlan adatgyűjtése miatti botrány. Az elemzőcég a Facebook által nyitva hagyott kiskaput kihasználva világszerte 87 millió ember személyes adatait használták fel illetéktelenül politikai célokra – sőt, még a messengeres üzenetekhez is hozzáférést kaptak. Az adatgyűjtési botrány kezelése még javában tartott, amikor június elején kiderült: a közösségi oldal üzemeltetői 60 eszközgyártóval tartott fenn adatmegosztási megállapodást még azután is, miután a nyilvánosság előtt azt állították, harmadik fél nem juthat a felhasználók érzékeny adataihoz. A vállalatok között ráadásul ott volt az amerikai hatóságok által nemzetbiztonsági szempontból problémásnak tartott Huawei is. A cégek több, igen érzékeny személyes adatunkhoz is hozzáférhettek.

Bár hivatalosan sem a Facebook, sem Schrage nem említette a fenti ügyeket, az jól látható volt, hogy a folyamatossá váló kríziskommunikációs egyre nagyobb kihívás elé állítják a vállalatot. A kommunikációs vezető mostani távozásában kisebb vagy nagyobb mértékben, de valamilyen szinten valószínűleg ennek nehézsége is szerepet játszik.

A PR-vezető távozása egy problémás helyzet közepén nem a legjobbkor éri a Facebookot. Igaz, az is lehet, hogy egy új szakembernek sikerül majd új mederbe terelnie a közösségi oldal kommunikációját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály