szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookról nem túl etikus módon beszerezhető személyes adatok ügyében kiadott két hazai szám rávilágít a közösségi oldal erejére: a Facebook pillanatok alatt képes sokat csinálni a kevésből.

A Facebookon csupán néhány felhasználó aktivitása elég ahhoz, hogy végül tízezrekhez jusson el egy információ. A közösségi hálózatok előnye azonban fordítva is elsülhet: csupán néhány felhasználó kattintása elég ahhoz, hogy végül tízezrekről jusson el információ az adatgyűjtőkhöz.

A közösségi oldal üzemeltetőitől megtudtuk, mindössze 13 magyar felhasználó telepítette azt az alkalmazást, amelyről március közepén kiderült: általa illetéktelenül jutott tízmilliók személyes adataihoz a Cambridge Analytica nevű elemzőcég, amely aztán politikai célokra használta fel az így megszerzett információt. A 13 azonban még nem az érintettek végső száma. Az adatgyűjtési ügyben ugyanis éppen az a probléma, hogy a fejlesztők nem csak az adott alkalmazásnak engedélyt adó felhasználók adataihoz fértek hozzá, hanem – a Facebook rendszerének sajátos megoldásainak köszönhetően – az összes ismerősük adataihoz is. Akik persze erről mit sem sejtettek. A Facebook által közölt szám szerint így összesen 32 067 magyarországi felhasználó érintett az ügyben.

Szerdán derült ki, hogy világszerte a korábbi 50 milliós becslés helyett egy jóval nagyobb szám igaz: összesen 87 millió ember érintett az adatkezelési botrányban. A történtek hatására a Facebook előbb átvariálta adatkezelési beállításait, most pedig új szabályzatot vezet be.

Ha fent van a Facebookon, akkor ezt az 5 dolgot mielőbb állítsa be a fiókjában, de az sem hátrány, ha telepíti a számítógépére ezt az ingyenes programot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet