szerző:
hvg.hu

A Facebookról nem túl etikus módon beszerezhető személyes adatok ügyében kiadott két hazai szám rávilágít a közösségi oldal erejére: a Facebook pillanatok alatt képes sokat csinálni a kevésből.

A Facebookon csupán néhány felhasználó aktivitása elég ahhoz, hogy végül tízezrekhez jusson el egy információ. A közösségi hálózatok előnye azonban fordítva is elsülhet: csupán néhány felhasználó kattintása elég ahhoz, hogy végül tízezrekről jusson el információ az adatgyűjtőkhöz.

A közösségi oldal üzemeltetőitől megtudtuk, mindössze 13 magyar felhasználó telepítette azt az alkalmazást, amelyről március közepén kiderült: általa illetéktelenül jutott tízmilliók személyes adataihoz a Cambridge Analytica nevű elemzőcég, amely aztán politikai célokra használta fel az így megszerzett információt. A 13 azonban még nem az érintettek végső száma. Az adatgyűjtési ügyben ugyanis éppen az a probléma, hogy a fejlesztők nem csak az adott alkalmazásnak engedélyt adó felhasználók adataihoz fértek hozzá, hanem – a Facebook rendszerének sajátos megoldásainak köszönhetően – az összes ismerősük adataihoz is. Akik persze erről mit sem sejtettek. A Facebook által közölt szám szerint így összesen 32 067 magyarországi felhasználó érintett az ügyben.

Szerdán derült ki, hogy világszerte a korábbi 50 milliós becslés helyett egy jóval nagyobb szám igaz: összesen 87 millió ember érintett az adatkezelési botrányban. A történtek hatására a Facebook előbb átvariálta adatkezelési beállításait, most pedig új szabályzatot vezet be.

Ha fent van a Facebookon, akkor ezt az 5 dolgot mielőbb állítsa be a fiókjában, de az sem hátrány, ha telepíti a számítógépére ezt az ingyenes programot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!