szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple jubileumi telefonja alapvetően sikeresnek mondható, de egy elemző meglátása szerint a gyártó számára több fontos piacon nem úgy muzsikált, mint kellett volna. És épp ez vezethet az idei modell olcsóbb árcédulájához.

Nem először röppennek fel olyan hírek, hogy az Apple valószínűleg olcsóbbá teszi idei iPhone X mobilját, amely így a tavalyi, 1000 dolláros vételár helyett valamelyest barátságosabbnak tűnő árcédulával kerülhet majd az iOS rendszerű készülékeket szeretők kezébe.

A probléma abból indult, hogy a gyártó számára legfontosabbnak tartott piacokon, mint az Egyesült Államok és Tajvan, egyszerűen nem sikerült annyit eladni a jubileumi készülékből, mint amennyivel előzetesen számoltak. A dolog szokatlanságát a telefon már említett, különösen magas árával lehet magyarázni, ami valószínűleg lényegesen több emberben keltett csalódást. Vagy épp felháborodást, ha a magyar árakat nézzük.

Bár különféle becslésekről eddig is lehetett hallani, arról viszont egyikben sem ejtettek szót, hogy ha az Apple olcsóbbá is teszi az X-et, úgy mennyivel. Nos, a neves Morgan Stanley elemzője, Katy Huberty teóriája szerint az ár egész pontosan 800-900 dollár, vagyis átszámítva nagyjából 215 ezer forint körül alakulhat. Ez már csábítóan hangzik, de ne feledjük: hazai viszonylatban egyéb költségekkel is számolni kell, így nálunk biztosan nem ennyiért lesz kapható. (Ha hiszi, ha nem, a világon jelenleg Magyarországon kell a legtöbbet kifizetni egy iPhone-ért. Hogy miért, arra már régen megtaláltuk a választ.)

Az árcédula leleplezés az iPhone X 2017-es bemutatóján
©

Az elemző egyébként nem csak olcsóbb árcédulát jósol, komplett forgatókönyvet valószínűsít, méghozzá a következők szerint: az Apple ugyanúgy kiad majd egy 5,8 colos iPhone X-et szeptemberben (ez lehet a 800 dolláros), mellé pedig érkezik majd egy nagyobb, 6,5 colos változat is, a tavalyihoz hasonló árfekvéssel.

Huberty a korábban szintén felmerült, olcsóbb változatú iPhone X-et sem tartja elképzelhetetlennek: a telefon a jubileumi modell több tulajdonságát megkaphatja, de gyengébb, LCD típusú kijelzője miatt alaposan lefaraghat árából az Apple, amely az elemző szerint 699 dolláros vételárat jelenthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva