szerző:
hvg.hu

Az amerikai szankciók miatt ellehetetlenült kínai gyártó engedélyt kapott arra, hogy bizonyos tevékenységeit újraindítsa, de csakis szigorú feltételek és folyamatos nyomon követés mellett. A fojtogatásnak tehát koránt sincs még vége.

Még április közepén érkezett a hír, hogy – lényegében magának köszönhetően – komoly bajba került a ZTE: nem értékesíthettek volna termékeket és szolgáltatásokat Irán, valamint Észak-Korea számára, ők azonban megszegték a megállapodást. Ennek eredményeként hosszú időre szóló szankciókat vezettek be ellenük, amely a gyártót végül a totális megsemmisülés irányba terelte: az is gondot okozott nekik, hogy egy telefont összerakjanak.

A helyzetet furcsa mód az amerikai kormányzattal legszorosabb kapcsolatot ápoló Donald Trump igyekezett orvosolni. Ez azért is különös, mert épp a tengerentúliak voltak azok, akik nagyban hozzájárultak az azóta a piszoárgondokkal is küzdő gyártó kivéreztetéséhez.

Hogy lelkiismereti vagy más okokból, nem tudni, a kormányzat mindenesetre úgy döntött, szigorú feltételek mellett persze, de engedélyezi a kínai konszern bizonyos tevékenységeinek folytatását. Mondjuk nem túl hosszú ideig, augusztus 1-gyel ugyanis ismét a nyakukra lépnek, így a nagyjából egy hónapig tartó, engedékenyebb időszak nem sok mindenre lehet elég. Főleg, hogy közben egy több mint egymilliárd dollárra rúgó büntetést is kilátásba helyeztek velük szemben, ami megint csak súlyos terhet jelent számukra.

A BBC idézi az amerikaiak kegyelemszerűségével járó figyelmeztetését, miszerint attól, hogy most kis időre levegőhöz juthat a ZTE, az még egyáltalán nem jelent felmentést a tiltás alól, az úgy, ahogy van, érvényben van, és marad is.

Az egész ügy legfurcsább része, hogy Trump korábban minden csatornán azt hangoztatta: az amerikai iparban betölthető pozíciók pont a kínai munkások miatt kerülnek veszélybe. Az elnök most azonban saját kormányával is hajlandó lenne szembe menni, mert rájött, hogy a ZTE bedöntésével mégiscsak több ezer kínai megélhetése kerülne veszélybe. Vajon mi lehet a trükk?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új sürgősségi kórházi szárny épül Budán

Új sürgősségi kórházi szárny épül Budán

Hiába törik össze a mobil kijelzője, sokan tovább használják

Hiába törik össze a mobil kijelzője, sokan tovább használják

Így még biztos nem hallotta a Bee Gees diszkóslágerét – Bono és Pharell duója

Így még biztos nem hallotta a Bee Gees diszkóslágerét – Bono és Pharell duója

Engedett az Európai Bizottságnak a lengyel kormánypárt

Engedett az Európai Bizottságnak a lengyel kormánypárt

Kirúgták a 80 milliós luxusautóval közlekedő volt bécsi nagykövetet

Kirúgták a 80 milliós luxusautóval közlekedő volt bécsi nagykövetet

Megmutatjuk a Vidi új, 14 milliárdos arénáját – fotók

Megmutatjuk a Vidi új, 14 milliárdos arénáját – fotók