szerző:
hvg.hu

Sikerülhet visszahozni a klinikai halál állapotába került ZTE-t, a mentőangyal szerepét pedig Donald Trump vállalta. Az elnök azonban elfelejtett valami igazán fontosat. Méghozzá azt, hogy a kínai mobilgyártót épp az amerikai kormányzat által kivetett szankciók küldték padlóra.

Amikor április közepén hétéves időtartamra szóló kereskedelmi tiltást kapott a ZTE, már akkor érezhető volt, hogy nemcsak az Android használati jogát bukhatja a második legnagyobb kínai gyártó, hanem lényegében mindent. Annyira függ (illetve függött) ugyanis az amerikai fejlesztésektől, hogy a szankciók életbe lépése után egy mobil összeszerelése is lehetetlen feladattá vált számukra.

A probléma ott kezdődött, hogy az USA szerint a ZTE nem tartott be egy igen fontos megállapodást, amely az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása után jött létre. Vagyis: a gyártó valahol saját magát okolhatja a történtekért, de ebben azért igen komoly szerep jutott az amerikaiak által kivetett szankcióknak is.

Ehhez képes nem kis meglepetés (és furcsaság), hogy most épp az az ember hozná vissza a papíron már megsemmisült ZTE-t, aki a legközelebbi kapcsolatban áll az amerikai kormányzattal: Donald Trump a Twitteren jelezte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel már dolgozik azon, hogy záros határidőn belül új életet leheljen a kivéreztetett ZTE-be.

Trump ezzel kapcsolatos tweetjében a tömeges munkanélküliségre hivatkozott, a ZTE bukásával ugyanis nemcsak egy valamikor szebb időket látott márka tűnhet el teljesen a piacról, a cég ellehetetlenítésével 80 ezer ember megélhetése is veszélybe került. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az amerikai kormányzat – saját szempontjából nézve érthetően – komoly problémát lát abban, hogy a technológiai szektorban kínai vállalatok veszik át a hatalmat. Éppen ezért kérdéses, hogy a ZTE megmentése vagy megsemmisítése áll-e jobban a Trump-adminisztráció és az amerikai nemzet érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Androidos telefonja van? Jó eséllyel önt is érinti a változás, amellyel a gyártók közé csapnak

Új időszak köszönt be az androidos mobilvilágban: a Google megelégelte, hogy a kiadott frissítések egy része későn, rosszabb esetben pedig soha nem jut el a készülékekre. Nyomásgyakorlással igyekszik rákényszeríteni a gyártókat arra, hogy változtassanak szokásaikon és sokkal gyakrabban adjanak ki hibajavítást tartalmazó csomagokat.