Balogh Csaba
Balogh Csaba

Padlóra küldték a második legnagyobb kínai mobilgyártót az amerikai kormányzat által kivetett szankciók. Nem a piacvesztéssel van a baj, egyszerűen nem tudnak összerakni új telefonokat.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma április közepén hétéves időtartamra tilalmat rendelt el amerikai alkatrészek és szoftverek értékesítésére a kínai ZTE konszernnek, mivel az megítélése szerint nem tartotta be az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében létrejött megállapodást.

Az már akkor szóba került, hogy a ZTE elvesztheti az Android használati jogát, de mára egyértelművé vált, hogy ennél sokkal súlyosabb a helyzet. A gyártó annyira függ az amerikai fejlesztésektől, hogy lényegében nem tud összerakni egy telefont, amíg érvényben vannak a szankciók. Az Android mellett kritikus pont az is, hogy a ZTE mobiljaiban az amerikai Qualcomm chipjei vannak. A Reuters becslése szerint a gyártó készülékeiben az alkatrészek legalább negyede amerikai vállalatoktól származik.

Az IHS Markit piackutató intézet statisztikái szerint a ZTE tavaly 46,4 millió okostelefont értékesített, ezzel a nyolcadik legnagyobb a gyártók rangsorában. Idén már biztosan nem fog sikerülni megismételni az eredményt, a helyzet ugyanis odáig fajult, hogy a vállalat bejelentette:

felfüggeszti főtevékenységét, nem adnak el több telefont.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó ZTE-alkalmazott szerint az üzleti utakat lemondták. Egyúttal megpróbálnak mindent megtenni a kereskedelmi tiltás feloldásának érdekében.

A ZTE Blade szériája itthon is népszerű (volt). Azok a boldog szép napok
©

Mindennek fényében már nem is tűnik annyira science-fictionnek az az évek óta többször belebegtetett, az elmúlt hetekben ismét szóba került forgatókönyv, amely szerint a legnagyobb kínai gyártó, a világszinten is második-harmadik legnépszerűbb Huawei egy saját operációs rendszert is fejleszt. Az amerikai igazságügyi minisztérium ugyanis már a Huawei ellen is folytatja a vizsgálatot azzal a gyanúval kapcsolatban, hogy a vállalat is megsértette az Iránnal szembeni szankciókat. Amerikai alkatrészek ugyan az ő telefonjaikban is vannak, viszont processzorból például évek óta saját fejlesztésűt használnak. Ha mellette titokban szintén évek óta fejlesztenének egy saját operációs rendszert, azzal elkerülhetnék, hogy egy, a ZTE-re kivetetthez hasonló szankció feltétlenül a padlóra küldje őket. Nagy kérdés persze, hogy a felhasználók hogyan fogadnának egy új rendszert, de a játék mindenképpen kétesélyes: ha egy Huawei méretű és népszerűségű gyártó beleáll a dologba, akár az is elképzelhető, hogy pár éven belül az Android érezhetően veszítene piaci részesedéséből – ami igen rosszul érinthetné az amerikai érdekeket is.

Hszi Csin-ping kínai elnök a fejlemények kapcsán arra hívta fel a figyelmet: itt az ideje, hogy országa sokkal inkább önellátó legyen technológiai fronton.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét