szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Földön megjelent első állatok evolúciója több mint félmilliárd évvel ezelőtt globális felmelegedést okozott a bolygón – állítják egy most megjelent tanulmány szerzői. Persze azért van egy óriási különbség: az állatok nem szándékosan okozták a klímaváltozást.

Mintegy 520-540 millió évvel ezelőtt az óceánban kialakult az állati élet, és elkezdődött a tengerfenéken a szerves anyagok lebomlása, aminek révén a légkörben megnőtt a szén-dioxid és csökkent az oxigén szintje. A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány szerzői szerint a következő 100 millió évben az első állatok számára nehezebb lett az élet, mivel az óceán oxigénszintje csökkent és a szén-dioxid felhalmozódása globális felmelegedést okozott.

A kutatást az Exeteri Egyetem, a Leeds-i Egyetem, az Antwerpeni Egyetem és a brüsszeli Vrije Egyetem tudósai végezték.

"Mint a kertek kis férgei, a tengerfenék apró teremtményi felkavarták, összekeverték és újra felhasználták a halott szerves anyagot – ezt a folyamatot nevezzük bioturbációnak" – mondta az Exeteri Egyetem professzora, Tim Lenton. A professzor hozzátette, hogy ezek az állatok az óceánok fenekét megmozgatva nagy változást idéztek elő: "a zavartalan állapotot a bioturbációs állapot követte".

Filip Meysman, az Antwerpeni Egyetem professzora kiemelte, hogy 520 millió évvel ezelőtt csökkent az oxigénszint az óceánban. A kőzetminták azonban bizonyítják, hogy a tengerfenéken még csak kis változások történtek. Ez azt jelenti, hogy a tengerfenékben élő állatok abban az időszakban még nem voltak elég aktívak, és nem fúródtak be elég mélyen a tengerágy talajába – tette hozzá Simon Poulton a Leedsi Egyetemről.

©

Első látásra ez a két megfigyelés nehezen egyeztethető össze. Sebastian van de Velde, a tanulmány vezető szerzője szerint akkor állt össze a kép, mikor rájöttek, hogy a legnagyobb változások éppen abban a szakaszban történtek, amikor az állatok aktivitása a legkisebb volt. A kezdeti bioturbációnak jelentős hatása lehetett. A tudósok szerint ennek megértése révén vált teljessé a kép, és így már el tudták készíteni a Föld akkori matematikai modelljét, hogy lássák a kezdeti életformák által előidézett változásokat.

A kutatás ezen szakaszának vezetője, a Leedsi Egyetemen dolgozó Benjamin Mills elmondta: meglepetésként érte őket, amit a modell futtatása nyomán találtak. "Ezeknek a kis állatoknak az evolúciója valóban csökkentette az oxigénszintet az óceánban és a légkörben, és egyúttal növelte a szén-dioxid szintjét, méghozzá annyira, hogy az globális felmelegedést okozott a Földön."

"Azt tudtuk, hogy akkoriban történt a Föld történetében egy globális felmelegedés, de azt nem, hogy ezt állatok okozhatták" – mondta Mills. A folyamat révén az állatok életkörülményei rosszabbra fordultak, ami az állati evolúció történetének első százmillió évében feltehetően számos tömeges kihalást idézett elő.

"Érdekes párhuzam figyelhető meg abban, ahogy az első állatok oly módon változtatták meg a világukat, ami rossz lett számukra, és amit mi, emberi állatok teszünk a bolygónkkal jelenleg. Egy forróbb világot teremtünk az óceánok oxigénszintjének csökkentésével, ami nekünk és egy csomó más teremtménynek is rossz, akivel osztozunk a planétán" – mutatott rá Lenton professzor, az exeteri új Globális Rendszerek Intézetének igazgatója, amely a világ égető problémáinak megoldásait kutatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg