szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google már nemcsak kísérletként tekint a Loon és a Wing projektekre, komolyra fordulni látszik a házhozszállítá és az égből jövő internetszolgáltatás is.

A Google X laborja pontosan olyan különleges, mint amilyennek hangzik. Az elmúlt években számos izgalmas feladatot futtattak már, amelyek közül a legismertebb talán a néhány évvel ezelőtt leállított okosszemüveg-projekt, a Google Glass volt. A laborban azonban nem állt meg az élet, így életre hívták többek között a Loont és a Winget is.

A Project Loon lényege röviden, hogy repülő ballonok segítségével szeretnének ingyen internetet juttatni a világ azon részére, ahol még nincs, a Wing pedig gyakorlatilag egy "postás drón", ami a küldeményeket segíti célba juttatni. A jelek szerint a Google továbbra is komolyan veszi a két projektet, olyannira, hogy mostantól saját lábra állnak. A két projekt mostantól saját vezetőt is kapott: Alastair Westgarth viszi a Loont, James Ryan Burgess pedig a Wing útját fogja egyengetni.

©

Az önállósodásban minden bizonnyal nagy szerepe van annak is, hogy a Loon tavaly kitűnően vizsgázott. A Maria hurrikán pusztítása után Puerto Rico mintegy 100 ezer otthona számára nyújtott internetkapcsolatot a Google rendszere.

Az elmúlt években persze a Winget is tesztelték már: a drón ételt szállított a főiskolai hallgatóknak, a vidéken élőknek pedig gyógyszereket. Hogy hogyan tovább, az innentől már a két vezetőn múlik, a Google X laborjában pedig újabb projektekbe kezdhetnek a fejlesztők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele

2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek

Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek