szerző:
hvg.hu

A Westcotec nevű cég az angliai Norfolokban teszteli az új LED-es közlekedési táblát, ami figyelmezteti az autósokat: vezetés közben ne használják a mobiljukat.

Kevés annál felelőtlenebb dolgot tudunk elképzelni, mint amikor egy autós vezetés közben használja a mobiltelefonját. Számtalan példát láttunk már arra, hogy mi történhet ilyenkor, sajnos az egyik legutóbbihoz nem is kell messzire mennünk: május végén Ceglédbercelnél halt meg kilenc ember azért, mert a sofőr menet közben élő facebookos közvetítést indított. Egy brit cég új ötlete nyomán azonban talán csökkenteni lehetne a hasonló tragédiák számát.

Az Anglia keleti felében található Norfolk megyében a Westcotec cég olyan LED-es közlekedési táblákat készített, amely figyelmezteti az autósokat: ne használják a készüléket a kocsijukban. Mindez önmagában még nem biztos, hogy túlságosan nagy visszatartó erővel bírna, csakhogy a táblák úgy működnek, mint az ezekhez hasonló, a maximális sebesség betartására figyelmeztető táblák, csak itt a sebesség helyett azt figyeli a technológia, használja-e valaki a mobilját az autóban. Ha igen, a tábla azonnal felvillan.

©

A Wired beszámolója szerint a rendszer egy érzékelővel méri a 4G-től a 2G-ig (GPRS) terjedő jeltartományt az út mellett, és ha ezt érékeli egy autónál, azonnal felvillan a tábla jelzése. A Bluetooth-jelekre azonban nem reagál a tábla, ez uganis valószínűleg azt jelenti, hogy a sofőr kihangosítót használ. Ugyanakkor azt a rendszer nem tudja megmondani, hogy a kocsiban a sofőr vagy épp egy utas használja a mobilját.

A prototípust még 2014-ben fejlesztették ki, majd számos módosítás után 2017 októberében mutatták be a jelenlegi változatot. A készüléket Norfolkban tesztelik, az ottani utakra négy különböző táblát helyeztek ki. A program 16 héten át működik, majd következhet az adatok kielemzése.

Térfigyelő kamerákat a rendszer nem használ, de mivel a rendőrség támogatja a kezdeményezést, könnyen lehet, hogy hamarosan kamerákat állítanak majd fel a táblák mellé.

Remélhetőleg a fejlesztés meghozza a kívánt eredményt, és kevesebb lesz a mobiltelefont használó sofőrök száma az utakon. Addig is megelőzésként érdemes megnézni az alábbi videót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

16 évvel a gyilkosság után tudták rábizonyítani férje megöletését a budapesti üzletasszonyra

16 évvel a gyilkosság után tudták rábizonyítani férje megöletését a budapesti üzletasszonyra

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja