szerző:
hvg.hu

Letöltés nélkül, egy mobil vagy PC böngészőjéből használható az az alkalmazás, amely szerény külleme ellenére hatalmas tudással rendelkezik: mémek, lassított felvételek, kollázsok is készíthetők vele, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Kitalálói azt ígérik, idővel még több funkciót pakolnak bele.

Kapwing névre keresztelt újdonság, amely egyfajta svájci bicskaként látta meg a napvilágot két, egykori Google-alkalmazottaknak hála. Számítógépes és mobilos böngészőben működik, tehát le sem kell tölteni. Rengeteg feladatra igyekszik megoldást nyújtani egy letisztult és kifejezetten igényes felületen.

©

A webapp letöltése után máris eszközök tucatja tárul a felhasználó elé, az egyszerűbb, mémkészítő funcióktól kezdve, a komolyabb, vágási/lassítási folyamatokhoz nélkülözhetetlen lehetőségeken át. A Kapwing mottója pedig minden esetben ugyanaz: könnyen és gyorsan tudjunk videókat készíteni, hogy a megragadott pillanat a rögzítést követő pár (másod)perc után publikálható legyen.

A felvételekhez adhatunk feliratot, zenét, hangot, az Instagramhoz hasonló filtereket alkalmazva csinosíthatjuk, lassíthatjuk őket, de van montázs és konvertálási lehetőség is. Utóbbi esetében képeket betallózva hozhatunk létre mozgóképszerű anyagokat, a végeredményt pedig a már említett opciók valamelyikével bővíthetjük/színesíthetjük.

Mivel egy alapvetően online környezetre szabott programról van szó, internet nélkül értelemszerűen nem is működik, hiszen a szerkeszteni kívánt felvételeket minden esetben fel kell tölteni a Kapwing oldalára, de a felvétel mérete így sem lehet több 25 megabájtnál. Mobilnetről való csatlakozás esetén így tehát nem kifejezetten ajánlott az app használata, legalábbis feltöltést igénylő munka esetén nem. Kivételt képez, ha alapból neten elérhető videóról van szó, ilyenkor feltöltés helyett csak meg kell adni az URL-jét.

©

A kívánt opció (mém, feliratkészítés, kollázs, trimmelés, satöbbi) kiválasztása után egy egyszerűbb kezelőfelület nyílik meg előttünk. Minden, az adott felvétel készítéséhez szükséges lépést egyesével magyaráz el a program, nincs feleslegesen belógó gomb vagy menüpont, ami megzavarná, ezáltal bonyolulttá tenné a folyamatot. Gifet másodpercek alatt lehet így elkészíteni, de más a funkciókkal való játék sem igényel pár percnél többet.

Az egyedüli “probléma”, hogy az elkészült felvételeken megjelenik a Kapwing logója, de utóbbi az app fizetős megoldásával száműzhető. Ez esetben – felvételenként – 6 dollárt, azaz nagyjából 1500 forintot kérnek a fejlesztők. A 20 dolláros havidíj megfizetésével viszont korlátlan hozzáférést biztosítanak, és minden videó vízjel nélküli lesz. Az előfizetők száma nem ismert, de a népszerűségre a közölt számok alapján bizonyára nincs panasz: már 300 ezren próbálták ki, ez idő alatt több mint félmillió felvétel született.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni