szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A világ csaknem 50 országában emelkedett a HIV-fertőzöttek száma az elmúlt évben – hangzott el a 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.

Mintegy 18 ezer kutató, aktivista, páciens és politikus gyűlt össze hétfőn a holland nagyvárosban, hogy a világszerte jelen lévő HIV-járvány megfékezésének lehetőségeiről tanácskozzanak. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig véget vessenek a HIV-vírus terjedésének, a cél azonban egyelőre nem tűnik elérhetőnek.

„A világ egyes országaiban a járvány ismét erősödik, a vírus terjedése gyorsul” - mondta el Linda Gail-Bekker, a Nemzetközi AIDS Társaság elnöke. Jelenleg összesen mintegy 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában. Csak 2017-ben világszerte 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor a betegek alig 60 százaléka kap csak kezelést, míg évente egymillió ember hal meg AIDS-ben. Afrikában az elmúlt években lassulni látszott a vírus terjedése, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában azonban csaknem megkétszereződött az új fertőzöttek éves száma.

A péntekig tartó konferencián a szakértők nem csak új terápiákról, hanem a páciensek alapvető jogairól is beszélnek, így arról is, hogy a világ legveszélyeztetettebb csoportjai hogyan juthatnak hozzá a lehető legkönnyebben a tesztekhez és a kezelésekhez. Amszterdamban számos ismert személyiség támogatja az AIDS elleni harcot és vesz részt a fertőzöttek stigmatizálása elleni küzdelemben. A konferenciára várják Bill Clinton egykori amerikai elnököt, Harry herceget, Sir Elton John brit popsztárt és Conchita Wurst osztrák előadóművészt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány