szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oscar nevű készülék egyszerű döntést hoz, ha szemetet teszünk bele: újrahasznosítható vagy nem. Ennek függvényében szétválogatja a hulladékot, így már csak a megfelelő konténerbe kell majd dobni azt.

A globális felmelegedés mellett az emberiségnek egy másik, igen súlyos problémával is meg kell küzdenie: az egyre nagyobb mennyiségben termelődő szeméttel. Sokszor komoly probléma, hogy a háztartási szemetet nem szelektíven gyűjtjük össze, pedig ha ezt tennénk, már az is komoly segítséget jelentene az újrahasznosításban. Az amerikai Autonomus Inc. ezért egy új megoldással állt elő.

A cég a napokban indította el az Oscar nevű eszköz Kickstarter-projektjét. A készüléket a világ első, mesterséges intelligencián alapuló szemeteseként hirdeti, amely képes eldönteni, hogy a beledobott szemét újrahasznosítható-e, és ennek megfelelően küldi egyik vagy másik tartályába azt.

A hálózatról üzemelő, wifin keresztül kommunikáló Oscar egy 640x480 pixel felbontású kamerát kapott, amely képes "megnézni" a beledobott szemetet. Ezután a háttérben meghúzódó neurális hálózat segítségével megpróbálja kitalálni, pontosan mi lehet az, és meghatározni, hogy újrahasznosítható vagy nem újrahasznosítható dologról van-e szó.

Persze ez nem mindig sikerülhet, így egy-egy gomb segítségével külön "taníthatjuk" is. A szemetes újrahasznosítható kartonlemezekből készült, a tárolókhoz pedig a természetben lebomló zacskót lehet használni.

A Kickstarteren legolcsóbban 299 dollárért (kb. 111 ezer forint) lehet előrendelni a készüléket, cserébe a szállítást már 2018 októberére ígérik, de egyelőre csak az Egyesült Államokon belül.

De egy olcsóbb megoldás mindenki rendelkezésére áll: praktikusabb, ha eleve (alig) termelünk szemetet. A hulladékmentes életét így lehet elérni egy fél év alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését