szerző:
hvg.hu

Az Oscar nevű készülék egyszerű döntést hoz, ha szemetet teszünk bele: újrahasznosítható vagy nem. Ennek függvényében szétválogatja a hulladékot, így már csak a megfelelő konténerbe kell majd dobni azt.

A globális felmelegedés mellett az emberiségnek egy másik, igen súlyos problémával is meg kell küzdenie: az egyre nagyobb mennyiségben termelődő szeméttel. Sokszor komoly probléma, hogy a háztartási szemetet nem szelektíven gyűjtjük össze, pedig ha ezt tennénk, már az is komoly segítséget jelentene az újrahasznosításban. Az amerikai Autonomus Inc. ezért egy új megoldással állt elő.

A cég a napokban indította el az Oscar nevű eszköz Kickstarter-projektjét. A készüléket a világ első, mesterséges intelligencián alapuló szemeteseként hirdeti, amely képes eldönteni, hogy a beledobott szemét újrahasznosítható-e, és ennek megfelelően küldi egyik vagy másik tartályába azt.

A hálózatról üzemelő, wifin keresztül kommunikáló Oscar egy 640x480 pixel felbontású kamerát kapott, amely képes "megnézni" a beledobott szemetet. Ezután a háttérben meghúzódó neurális hálózat segítségével megpróbálja kitalálni, pontosan mi lehet az, és meghatározni, hogy újrahasznosítható vagy nem újrahasznosítható dologról van-e szó.

Persze ez nem mindig sikerülhet, így egy-egy gomb segítségével külön "taníthatjuk" is. A szemetes újrahasznosítható kartonlemezekből készült, a tárolókhoz pedig a természetben lebomló zacskót lehet használni.

A Kickstarteren legolcsóbban 299 dollárért (kb. 111 ezer forint) lehet előrendelni a készüléket, cserébe a szállítást már 2018 októberére ígérik, de egyelőre csak az Egyesült Államokon belül.

De egy olcsóbb megoldás mindenki rendelkezésére áll: praktikusabb, ha eleve (alig) termelünk szemetet. A hulladékmentes életét így lehet elérni egy fél év alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban