szerző:
hvg.hu

Nem csak a vételár terén hozhat komoly változást a következő Xbox. Ha igazak a hírek, a Microsoft olyan megoldáson dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a gép "agya" távolról működjön.

Még a júniusi E3-on vázolta a Microsoft, hogy hogyan képzeli el konzolja, az Xbox jövőjét, és igen egyértelműen fogalmaztak: nem egy, hanem egyszerre több új gépen is dolgoznak. A részletekről semmit nem közöltek, a Thurrott azonban tudni véli, milyen masinákról van szó.

A lap értesülése szerint két gép készül, az egyik az aktuális generáció csúcsának számító tulajdonságokkal fog rendelkezni, a másik viszont távolról működik majd, amelyet a gép állítólagos projektneve is továbberősít: Scarlett Cloud néven emlegetik, miután az eszközt az eddigiekkel szemben felhőalapú technológián kívánja működtetni az ezen a téren nagy tapasztalatokkal rendelkező gyártó. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók csak egy vételi egységet kapnának, a konzol maga a Microsoft felhőjébe építve működne, távolról. Pont úgy, mint ahogyan sok vállalati rendszer működik úgy, hogy a munkavállalók előtt csak úgynevezett vékonykliensek vannak, a rendszer valójában egy távoli gépen működik (host), ott találhatók a szükséges erőforrások. Ez azt is jelenti, hogy a játékok (egyjátékos módban is) kizárólag aktív internetkapcsolattal futnak.

A rendszerösszetevők jelentős részének megspórolásával a gép vonzóbb konstrukcióban kerülhet a boltok polcaira a Thurrott szerint, igaz, a portál összeget egyelőre nem tudott mondani. Az olcsóbb gép ötlete azért is valószínű, mert a Microsoft eszköze nagyon elmaradt a konkurens Sony sikertermékétől, a helyzeten pedig az újonnan piacra dobott Xbox One X sem tudott változtatni.

Míg a felhasználók a beszerzési áron nyernek, a Microsoft és a játékkiadók számára a kalózkodás visszaszorítása és a nem csak vásárláskor, hanem folyamatosan termelődő bevétel lehet a nyereség.

Az új gépek megjelenéséről hivatalosan semmit nem tudni, a streamelős megoldású rendszerváltozat fejlesztése ráadásul – új technológiai lévén – hosszabb időbe is telhet. Az eddig megjelent hírek egy 2020-as bemutatót jósolnak, de az alighanem a "rendes" Xbox debütálására vonatkozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé