szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google egy éve teszteli a saját fizikai kulcsát, amely biztonságosabbá teszi a hozzáférést a második jelszót is igénylő szolgáltatásokhoz.

A Google a felhőszolgáltatásokat használók számára készített el egy fizikai kulcsot, amely tárolja a jelszavakat és amit a számítógéphez kapcsolva biztonságosabbá teszi a fiókba való belépést: a kétfaktoros azonosítás során szükségtelenné teszi az egyszer használatos jelszó kérésének klasszikus módját (jellemzően sms, hitelesítő app által a telefonon generált kód), második kód helyett elég a fizikai kulcsot csatlakoztatni.

A cég régóta foglalkozik már a jelszavak fizikai tárolásának kérdésével. Néhány évvel ezelőtt a Yubico eszközét, a YubiKeyt kezdték el tesztelni. A cég azonban most egy saját fejlesztésű termékkel állt elő, amely USB-n és Bluetooth-on keresztül is képes csatlakozni a számítógéphez vagy mobil eszközhöz.

©

A Titan Security Key a fejlesztők szerint ugyanolyan lehetőségeket kínál a belépésre, mint a YubiKey és a hozzá hasonló eszközök. Az eszköz a FIDO hitelesítési szabványt használja, amelyet számos böngésző és weboldal is támogat. Mindezt azt jelenti, hogy a Titan Security Key nemcsak a Google felhőszolgáltatásaihoz használható, más oldalakra is bejelentkezhetünk vele.

A Google tavaly óta teszteli az eszközt, ami a jelek szerint készen áll arra, hogy konzumer termék váljon belőle. A tervek szerint ugyanis a felhőszolgáltatások felhasználói után a következő hónapokban bárki számára elérhető lesz a fizikai kulcs.

Ha máskor is tudni szeretne a Google újításairól, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!