szerző:
hvg.hu

A Google egy éve teszteli a saját fizikai kulcsát, amely biztonságosabbá teszi a hozzáférést a második jelszót is igénylő szolgáltatásokhoz.

A Google a felhőszolgáltatásokat használók számára készített el egy fizikai kulcsot, amely tárolja a jelszavakat és amit a számítógéphez kapcsolva biztonságosabbá teszi a fiókba való belépést: a kétfaktoros azonosítás során szükségtelenné teszi az egyszer használatos jelszó kérésének klasszikus módját (jellemzően sms, hitelesítő app által a telefonon generált kód), második kód helyett elég a fizikai kulcsot csatlakoztatni.

A cég régóta foglalkozik már a jelszavak fizikai tárolásának kérdésével. Néhány évvel ezelőtt a Yubico eszközét, a YubiKeyt kezdték el tesztelni. A cég azonban most egy saját fejlesztésű termékkel állt elő, amely USB-n és Bluetooth-on keresztül is képes csatlakozni a számítógéphez vagy mobil eszközhöz.

©

A Titan Security Key a fejlesztők szerint ugyanolyan lehetőségeket kínál a belépésre, mint a YubiKey és a hozzá hasonló eszközök. Az eszköz a FIDO hitelesítési szabványt használja, amelyet számos böngésző és weboldal is támogat. Mindezt azt jelenti, hogy a Titan Security Key nemcsak a Google felhőszolgáltatásaihoz használható, más oldalakra is bejelentkezhetünk vele.

A Google tavaly óta teszteli az eszközt, ami a jelek szerint készen áll arra, hogy konzumer termék váljon belőle. A tervek szerint ugyanis a felhőszolgáltatások felhasználói után a következő hónapokban bárki számára elérhető lesz a fizikai kulcs.

Ha máskor is tudni szeretne a Google újításairól, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!