szerző:
hvg.hu

A jelek szerint a YouTube nem "harcol" tovább a függőleges videók ellen, inkább behódol, és lehetővé teszi, hogy ez a mobilos formátum is élvezhető legyen még az asztali böngészős változatban is. A fejlesztők emellett az androidosoknak kedveskednek egy régóta várt funkcióval.

Annak ellenére, hogy meglehetősen kényelmetlen – vagy legalábbis nem túl élvezhető – egy vertikális (függőleges) videót nézni, sokan a rögzítés megkezdése előtt elfelejtik, hogy 90 fokot kellene fordítaniuk a készüléken. Hogy mennyire nem webkompatibilisek ezek a felvételek, azt jól mutatja, hogy a különböző videólejátszók – például a YouTube – meglehetősen csúnyán jelenítették meg ezeket a képsorokat: a lejátszó közepén, két oldalt egy-egy jókora fekete csíkkal. A YouTube azonban nemrég bejelentette: a maguk részéről behódolnak a függőleges videóknak.

A fejlesztők a napokban frissítették a YouTube asztali böngészős változatát, amely mostantól nagyobb támogatást nyújt a rendhagyó képarányú videóknak. A függőleges videók esetében a leglátványosabb a változás: a videó nagyobb méretben jelenik meg, mint eddig, a két oldalsó fekete sávot pedig megszüntették.

©
©

Hasonló a helyzet a 4:3-as képarányú videók esetében is, a YouTube itt is nagyított a lejátszó méretén és eltüntették az üres helyet kitöltő fekete sávot.

©
©

Emellett megnövelték a 16:9-es képarányú videók lejátszóját is, így mostantól az ilyen típusú videókat is nagyobb méretben nézhetjük.

©
©

A fejlesztők azonban nem csak ezzel az egy újdonsággal lepték meg a YouTube felhasználóit. A cég még a tavalyi évben mutatta be a platform asztali böngészős változatában a "sötét módot", a felhasználók pedig azt szerették volna, ha ez a mobilos alkalmazásban is megjelenik. Az iPhone- és iPad-tulajdonosok már márciusban megkapták, ezúttal pedig az androidosok örülhetnek: mostantól számukra is elérhető a sötét mód.

A funkciót hamarosan minden androidos YouTube-felhasználó megkapja, a változásról értesítést is küld a rendszer. A sötét módot ezután szabadon lehet majd ki-be kapcsolgatni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!