szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 360 fokos VR-felvételnek köszönhetően körbejárhatunk egy ősi egyiptomi sírkamrában, II. Ramszesz fáraó felesége, Nofertari királyné sírjának belsejében.

Nemrég felnyitották azt a titokzatos fekete szarkofágot, amelynek megnyitásától több szakértő óva intett. Végül semmi baj nem történt, csupán találtak benne némi vörös folyadékot, amelybe már több tízezren szeretnének belekóstolni. Erre ugyan virtuálisan nincs lehetőség, arra viszont igen, hogy egy nem kevésbé érdekes egyiptomi sírkamrába betekintést nyerjünk, otthonról.

Az i.e. 13.század első felében élt Nofertari egyiptomi királyné sírja az egyik legjobb állapotban fennmaradt síremlék, ami persze nem jelenti azt, hogy ne kellett volna restaurálni. E munkálatokra 1986 és 1992 között került sor, és ugyan 1992 novemberétől látogatható a síremlék, de csak ritkán nyitják ki a turisták előtt.

Most viszont bárki barangolhat II. Ramszesz fáraó felesége sírkamrájának belsejében, köszönhetően egy új, 360 fokos VR-videónak, amelyik egy háromfős csoport (Experius VR) munkája. A sírkamra leképezéséhez a Leica Geosystems 3D szkennerét használták – ez az eszköz digitálisan, milliméteres pontossággal tapogatja le a fizikai környezetet. A csapat ezzel a szkennerrel készítette el a sírkamra térképét, majd erre helyeztek több ezer DSLR fotót, hogy a valósághoz hűen tudják bemutatni a síremléket, sőt azt körbejárhatóvá tegyék.

Bár az alábbi videóban is körbejárhatjuk a síremléket, a „kirándulás” azért VR-szemüveggel az igazi. Az ehhez tartozó anyag elérhető a CuriosityStream weboldalán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben