szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelné a Parkinson-kórt egy japán kutatócsoport: szerdán kezdenek hozzá a klinikai kísérletekhez, amelyekkel áttörést szeretnének elérni a betegség kezelésében.

A Parkinson-kórt a dopamintermelő neuronok számának csökkenése okozza az agyban, hatására kéz- és lábremegés, testi merevség jelentkezik. Bár a tünetek enyhíthetőek kezelésekkel, jelenleg a betegségre nincs gyógymód. A kutatók régóta reménykednek abban, hogy őssejtek alkalmazásával visszaállítható a neurotranszmitter vegyi anyag normál termelődése.

Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi úgynevezett indukált pluripotens sejteket (iPS), hogy visszaállítsák majmok agysejtjeinek normál működését. Az iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy egyén érett sejtjeit például a bőrből vagy vérből és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjen, mint egy embrionális őssejt. Ezután dopamintermelő agysejtekké alakítják.

"Ez lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére" – mondta Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora a héten tartott sajtótájékoztatón. Az, hogy a klinikai kísérlet iPS-sejteket használ emberi embrionális sejtek helyett, azt jelenti, hogy a kezelés elfogadható lesz például Írországban és több latin-amerikai országban, ahol az embrionális sejtek alkalmazása tiltott.

A szerdán kezdődő tesztek során másoktól levett és az egyetemen tárolt idegensejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtek kiegészítésére. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik olyan típusú immunitással rendelkeznek, amely csökkenti az átültetett sejtek kilökődésének kockázatát. A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban.

A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való programozásának technikájáért.

"Körültekintően és mégis gyorsan, a Kiotói Egyetemi Kórházzal együttműködésben végezzük a kutatást, hogy az iPS-sejteket használó új kezelés a lehető leghamarabb eljusson a páciensekhez" - fogalmazott Jamanaka az intézmény közleményében. A szakértők a társadalombiztosítás által fedezett kezelést kívánnak kifejleszteni. A Sumitomo Dainippon gyógyszergyár közölte, hogy 2023 márciusára már elkezdené a megfelelő gyógyszer értékesítését a klinikai kísérlet alapján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának