szerző:
hvg.hu

Közzétette az idei második – a vállalat időszámítása szerint harmadik – negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését az Apple. Alig adnak el több iPhone-t, mint egy éve, viszont jóval több pénzt keresnek belőle.

Az Apple-nél még időben beláthatták, hogy a vállalat bevételeinek legfőbb forrását jelentő iPhone-eladások nem növelhetők a végtelenségig. Hogy az eladásokból származó bevétel növekedjen, arra nyújthatott megoldást a tavaly ősszel szokatlanul drágán bemutatott, hazai árazás mellett 380-437 ezer forintos árcédulával ellátott iPhone X. Az üzletpolitika sikerességét már az elmúlt negyedévben is bizonyítva láthattuk. De az is jól jelzi, hogy most, miközben az iPhone-okból majdnem darabra pontosan ugyanannyi fogyott az idei év második negyedévében, mint egy évvel korábban (41,02 millió darab után most 41,30 millió), az 1 százalékkal több darab iPhone 20 százalékkal több pénzt hozott az Apple számájára. A telefonok konkrétan 29,90 billió (!) dollárnyi bevételt generáltak három hónap alatt.

Úgy tűnik, viszonylag jól sikerült az iPad-vonal idei vérfrissítése is: a tavaly ilyenkor mér 11,42 millió után most 11,55 millió új táblagép talált gazdára. (És az iPad Pro modellek új kiadásai még csak ezután jönnek, őszre várhatók.)

Macből kevesebb fogyott, 4,29 millió után most csak 3,72 millió darab. De a nemrég piacra dobott új MacBook Pro, és a pletykák szerint szintén ősszel érkező új MacBook (Air) a közeljövőben feltornászhatja kicsit ezt a mutatót.

Jól teljesítettek még a szolgáltatások is: az App Store-os letöltések, az Apple Music, az iCloud tárhely, az Apple Pay és néhány más szolgáltatás az egy évvel korábbi 7,26 milliárd dollár után már 9,54 milliárd dollár bevételt hoztak.

Az összkép így a tavaly ilyenkorinál 17 százalékkal nagyobb, 53,26 billió dollárnyi bevétel mellett 11,5 billió dollárnyi profitot mutat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!