szerző:
hvg.hu

Alex Stamos három évvel ezelőtt, 2015-ben került a Facebookhoz, az álhírekkel és a kamu nyereményjátékokkal viszont nem tudott mit kezdeni. Olyannyira, hogy úgy tűnik, belebukott a dologba.

Rövid időn belül már a harmadik olyan ember hagyja ott a Facebookot, akinek komoly feladata volt a cégen belül. A Facebook kommunikációért és közkapcsolatokért felelős alelnöke, Elliot Schrage még június közepén állt fel székéből, őt követte július végén Zuckerbergék legfontosabb jogásza, Colin Stretch. Ezúttal Alex Stamos hagyja ott a vállalatot, hármójuk közül azonban az ő távozása lehet a legnagyobb érvágás.

Ales Stamos a Facebook biztonsági főnöke volt, és már márciusban felmerült, hogy lemond. Egész pontosan arról pletykáltak akkor, hogy Zuckerberg meneszti őt, mert nem igazán tudnak mit kitalálni a politikai, egészségügyi és egyéb álhírek, valamint a kamu nyereményjátékok ellen. Akkor a pletyka nem igazolódott be, most azonban kiderült, valóban ennyi volt Stamos facebookos pályafutása.

©

A biztonsági főnök csütörtökön jelentette be, hogy elhagyja a céget, miután a napokban összehangolt politikai kampány jeleire bukkantak a Facebookon. A közösségi oldal üzemeltetőinek magyar idő szerint kedden este közzétett jelentése szerint valakik egyértelműen a novemberben esedékes félidei választásokat kívánták befolyásolni az Egyesült Államokban. Több olyan Facebook-oldalt, és nem valós adatokkal rendelkező profilt is azonosítottak, amelyeket bizonyíthatóan a kampányba való beavatkozás céljából hoztak létre ismeretlenek.

Hogy Zuckerberg menesztette-e őt az újabb "tehetetlenség" után, vagy magától állt fel a székéből Stamos, egyelőre nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy ez komoly érvágás lesz a Facebooknak: egyelőre ugyanis senki nincs, aki Stamost helyettesítené. Márpedig a Cambridge Analytica-botrány után valószínűleg senkinek sem kell ecsetelnünk, mi történne a Facebookkal, ha biztonsági főnök nélkül maradna.

A Facebook szóvivője szerint azért nem neveznek ki senkit a pozícióra, mert a biztonsági szakembereket már korábban integrálták a különböző mérnöki csapatokba, azt remélve, hogy így jobban képet kapnak majd a felmerülő problémákról.

Stamos 2015-ben a Yahootól érkezett a Facebookhoz, augusztus 17-én távozik majd a közösségi oldaltól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ne facebookozzon már annyit! – kéri szépen a Facebook

Miközben a Facebook rengeteg mindent megtesz, időnként a felhasználók jelentős részében nemtetszést kiváltó módosításokat is meglép annak érdekében, hogy minél több időt töltsünk a rendszerben, most olyan eszközöket jelentettek be, melyekkel mindenki szabályozhatja magának a facebookozással és instagramozással eltöltött idejét.