szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fejlesztők kegyeiért folytatott harc terén komoly hátrányba került a Google Maps, miután néhány igen kellemetlen változtatást is életbe léptettek. A kialakult helyzetből a csendes megfigyelő, a HERE WeGo és használói fölözhetnek le hasznot. Ugyanúgy elérhető böngészőből és okostelefonról is, és ezentúl egyre több helyen jelezheti majd ez a koordinátákat.

Ha valaki weboldalt üzemeltet, és szeretné, hogy az oldalon a Google Térkép is látszódjon, a beágyazás még nem kerül pénzbe, ha azonban módosítani szeretnénk valamit a kódban, a hozzáférésért már fizetni kell. A probléma, hogy a Google nemrég megemelte a költségeket, a vásárláshoz ráadásul hitelkártyára, és Google Cloud-fiókra is szükség van, ez pedig nehezítést jelent a térképrendszert saját szolgáltatásaikkal összekötni kívánó fejlesztőknek.

Az eddig csendben meghúzódó, korábban a Nokia által fejlesztett, egy ideje azonban a Mercedes-Audi-BMW kezében lévő HERE fejlesztői kaptak is az alkalmon, s bejelentették: új, úgynevezett “freemium” opciót vezetnek be, lényegesen kedvezőbb feltételekkel.

©

A Google 28 ezres oldalletöltési limitjével szemben a HERE jóval többet, 250 ezret kínál havonta. Érdemes megjegyezni, hogy ez a fajta csomag korábban 120 dolláros (nagyjából 32 ezer forintos) költséget jelentett a fejlesztőknek, de ennek vége, a HERE ezt mostantól minden használójának ingyen adja. A kedvezmény igyénybe vétele ráadásul nem igényel bonyolult regisztrációs folyamatot, és más fiókokra sincs szükség.

Az egyelőre nem ismert, miként reagáltak a fejlesztők a HERE bejelentésére, mindenesetre jelzésértekű, hogy a Google a változatásokkal kapcsolatos bejegyzésében több olyan komment is olvasható, amelyek finom szólva sem örömteliek.

A HERE WeGo elérhető böngészőből, valamint iPhone-ra és androidos készülékekre is. A nyári szezonban kifejezetten hasznos, hogy offline használatra a Google Térképnél sokkal jobb lehetőségeket kínál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Újratervezés: teljesen más lesz az Apple Maps

Hosszú ideje gyűjti az információkat az Apple, hogy tökéletesíteni tudja térképszoftverét, és hogy a felhasználók egy valóban 21. századi szolgáltatást kapjanak. Most kiderült: nem üres fecsegés volt, tényleg újjáépítik az egészet.

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni