szerző:
hvg.hu

Hétfőn jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a jövőben nem lehet majd az állami számítógépeken az orosz Kaspersky Lab vírusirtóját használni.

A jelek szerint a magyar kormány sem bízik abban, hogy a Kaspersky vírusirtó cég biztonságos, és hogy a program nincs bekötve az oroszokhoz. Hétfőn adták ki ugyanis azt a kormányhatározatot, amely gyakorlatilag megtiltotta, hogy Magyarországon kormányzati számítógépeken az oroszországi Kaspersky Lab szoftverét használják.

A Kormány 1370/2018. (VIII. 13.) kormányhatározata szerint a kormány egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint

  1. szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;
  2. felhívja a minisztereket, hogy az 1. pont szerinti szervezetek esetében végezze el a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét;
  3. felhívja a belügyminisztert, hogy valamennyi új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén gondoskodjon a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben az 1. pont szerinti potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor.

Vagyis a kormányhatározat értelmében a Kaspersky használatát Magyarországon ugyan nem tiltották be, a kormányzati gépeken azonban tilos lesz az orosz vírusirtó használata. A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes még május végén szólította fel a kormányt, valamint az Országgyűlés vezetését, hogy mondják fel a Kaspersky Lab nevű orosz informatikai céggel kötött szerződéseket.

Az Egyesült Államok bő egy évvel ezelőtt robbantotta a bombát, amikor a hónapokon át tartó lebegtetés után bevezette első korlátozó intézkedését a Kaspersky Lab által forgalmazott vírusvédelmi szoftverekkel szemben. Az akkor megfogalmazott vád szerint a program egyenesen a Kremlhez van bekötve.

Néhány hónappal később, 2017 szeptemberében az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) ki is adott egy kötelező operatív irányelvet, amely szerint a kormányzati ügynökségeknek 90 napon belül el kell távolítaniuk számítógépeikről a Kaspersky Lab szoftvereit, mivel azok veszélyeztethetik az amerikai nemzetbiztonságot. A Kaspersky szerint azonban a vádak hamisak, így először felkínálták, hogy nézzenek bele a forráskódjukba, majd decemberben úgy döntöttek, beperlik az amerikai kormányt. Mindeközben viszont izraeli ügynökök rajtakaptak orosz kémeket, ahogy a Kaspersky antivírus programjában nyúlkálnak.

Az ügyben keressük a Kaspersky Lab magyarországi képviseletét, amint elértük őket, frissítjük cikkünket.

Ha kíváncsi a fejleményekre, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Kaspersky visszavág: "Inkább kivonulok Oroszországból"

Korábban megalapozatlan összeesküvés-elméletről beszélt, most pedig azt állítja, kivonulna Oroszországból, ha kémkedésre akarnák rávenni – a Kaspersky Lab alapítójának igazán elege van már a vádakból.

hvg.hu Tech

Beintett a Twitter a Kaspersky Labnak

Bekeményített a Twitter: a Kaspersky Lab többé nem hirdethet a weboldalán. Az indokok között szerepel az orosz hírszerző szervekkel való állítólagos kapcsolat.