szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ovie nevű cég fejlesztése érdekes új fegyver lehet az élelmiszer-pazarlással szembeni harcban. A környezetünk mellett a pénztárcánk kímélésében is segít.

Míg a világ számos országában az éhínség ellen küzdenek, a másik oldalon elképesztő pazarlás folyik. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint éves szinten mintegy 1,3 milliárd (!) tonna élelmiszert dobunk a kukába. Csak hozzávetőlegesen: ez 216 millió 666 ezer 666 afrikai elefánt súlyának felel meg, de még a világ legnagyobb hordozórakétájának, a Falcon Heavynek is 20 millió 312 ezer 500 alkalommal kellene fordulnia ahhoz, hogy ekkora súlyt "elhordjon".

Ezzel a számmal pedig már nem "csak" morális értelemben van probléma. Ekkora mennyiségű étel előállítása ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8 százalékáért felelős, nem beszélve a hatalmas mennyiségű elpazarolt ivóvízről.

Ha azt szeretnénk elérni, hogy kevesebb étel landoljon a szemétben, egyén szintjén is változtatni kell. Ilyen lehet például az, ha tudatosan odafigyelünk arra, mikor milyen étel van a hűtőben/kamrában, és azok szavatossága mikor jár le. Ezt számontartani azonban nem könnyű feladat, és ebben segítene az amerikai Ovie.

A cég Smartware nevű fejlesztése egy olyan érzékelő, amely segít számontartani, hogy milyen ételeink vannak és azok szavatossági ideje mikor jár le. Ehhez három különböző kütyüt is gyártottak: az egyik az általuk gyártott ételtároló doboz fedelébe illeszthető, a másikkal a zacskókat lehet lezárni, míg a harmadikat az egyéb élelmiszerekre (például házhoz rendelt ételek esetén a dobozra) lehet rátenni.

Az érzékelő megnyomásával a hozzá tartozó alkalmazásban megadhatjuk, hogy milyen ételt szeretnénk monitorozni, de a rendszer képes együttműködni az Amazon okoshangszórójával is, így az is elég lehet, ha Alexának lediktáljuk a legfontosabb tudnivalókat (mit tárolunk és meddig lehet az fogyasztható).

Ha az étel szavatossága még jó, zölden világít az érzékelő, a lejárati határidőhöz közel pedig átvált sárgára. A piros szín azt jelzi: az étel jó eséllyel már megromlott.

©

A fejlesztők szerint a készülék akkumulátora 12-18 hónapon keresztül képes egy feltöltéssel üzemelni. A rendszer működéséhez szükség van egy konnektorba dugható hubra is, amely az internethez csatlakozva segíti a kommunikációt.

Az Ovie fejlesztését legolcsóbban 60 dollárért (kb. 16 ezer forint) lehet előrendelni, a kiszállítást 2019 februárjára ígérik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban