szerző:
hvg.hu

Néhány napja még azt mondta a Google, tájékoztatták a felhasználókat arról, hogyan rögzítik a róluk készült helyadatokat. Most viszont mégis frissítették az erre vonatkozó leírást.

Az idei egész biztosan nem a legjobb évként vonul majd be a Google történetébe. Tavasszal gyakorlatilag fellázadtak a munkavállalók, amiért a cég gyilkos drónok fejlesztésében segítkezett, majd nemrég kiderült, a Google ismét Kínába vinné a keresőjét, ahol még az sem érdekli, ha cenzúrázni fogják. Ezek után talán nem csoda, hogy a dolgozók ismét a Google ellen fordultak. Ha mindez nem lett volna elég, az Associated Press néhány napja egy igen ijesztő dolgot derített ki a cégről.

A Google évek óta nyomon követi a felhasználóit a Helyelőzmények nevű funkcióval, amit bármikor ki lehet kapcsolni. Csakhogy nemrég kiderült: ez nem elég, a cég különböző szolgáltatások használatán keresztül továbbra is eltárolja a felhasználóra vonatkozó helyadatokat. A Google az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a felhasználókat segítő leírásban mindent világosan leírtak, így szerintük valójában nincs is semmi probléma ezzel.

Most úgy tűnik, néhány nap alatt mégis meggondolták magukat, a Google súgójában ugyanis megváltoztatták a Helyelőzmények ki- és bekapcsolására vonatkozó leírást. Míg korábban az állt benne, hogy

kikapcsolt Helyelőzmények funkció esetén a rendszer nem tárolja az Ön által felkeresett helyeket

addig most az olvasható benne, hogy

a Helyelőzmények kikapcsolása nincs hatással más helyalapú szolgáltatásra, mint például a Google Helyszolgáltatás vagy a Google Készülékkereső. Néhány helyadatot pedig elment a rendszer a különböző szolgáltatások, mint például a kereső vagy a Térképek használatával.

A fenti szöveget egyelőre csak az angol nyelvű súgóban változtatták meg, a magyarban továbbra is az első mondatot lehet olvasni.

Hogy hogyan lehet teljesen kikapcsolni a nyomonkövetést, arról itt olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!