szerző:
hvg.hu

A Google munkatársai nyílt levélben mentek neki a cégnek, mert az az elveit feladva egy cenzúrázott keresőmotorral vissza akar térni a kínai piacra.

Alig néhény hete, augusztus elején szivárgott ki egy minden szempontból súlyos információ: a Google vissza akar térni Kínába. Ez azért problémás, mert a távol-keleti ország vezetése messzemenőkig cenzúrázza az internetet, letiltva olyan keresőszavakat, mint a vallás vagy épp az emberi jogok.

A Google éppen ezek miatt az okok miatt döntött úgy 2010-ben, hogy kivonulnak a piacról, a pletykák szerint azonban a cég sutba dobná az elveit a csábítóan nagy piac miatt. Eddig csupán a híradásokban megszólalók fejezték ki rosszallásukat a Google tervezett lépését illetően, most azonban azok is az asztalra csaptak, akiket a leginkább érint a dolog: a Google alkalmazottai.

A BBC beszámolója szerint több száz dolgozó írt levelet a Google-nek, hogy tiltakozzon a "cenzúrázott keresőmotor" elindítása ellen. Úgy látják, a cég ezirányú tervei komoly morális és etikai kérdéseket vetnek fel, és az eddigieknél még fontosabbá teszi, hogy átlátható legyen a cég működése. A Google nem kívánta kommentálni a média képviselőinek elküldött levelet.

Nem ez az első alkalalom, hogy a Google dolgozói fellázadtak a cég ellen. Tavasszal 4000+ Google-munkatárs írt alá egy petíciót, többen pedig fel is mondtak azért, mert a cég gyilkos drónok fejlesztéséhez nyújtott segítséget. Akkor a Google kijelentette: visszavonják a projektet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!