szerző:
hvg.hu

Az első tesztkör során lealázta az emberi ellenfeleket az OpenAI kifinomult metódusa, amelyet most a világ egyik legnagyobb e-sport-versenyén is bevetettek fejlesztői. És az eredmény? Attól, mert valami szuperokosnak hiszi magát, még nem feltétlenül képes minden lépést hiba nélkül végrehajtani.

A SpaceX atyja, az Elon Musk által is támogatott OpenAI laboratóriumában az utóbbi időben több, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatás indult. Ezek egyike volt egy különleges Dota2-es csapat "kiképzése", mely annyiban különbözik a népszerű videojáték más játékosaitól, hogy ezeket egy számítógép irányítja.

Miután a rendszert 24 óra 180 évnyi tudással ruházták fel, kipróbálták, mi tud az emberek ellen. Az eredmények rögtön látszódtak: a metódusnak erőlködés nélkül sikerült felülmúlnia a másik oldalt ülő, egyébként tapasztalt játékosokból álló csapatot, melynek tagjait valósággal sokkolta az OpenAI profizmusa – és gyorsasága. A fejlesztők akkor bejelentették: mivel a rendszer határait még nem sikerült kitapasztalni, a The International nevű világversenyre is benevezik, hátha majd ott legyőzőre talál. És bármilyen hihetetlen, így lett.

A PCGamer beszámolója szerint a mechanizmust a paiN Gaming, valamint a Big God nevű formáció is kiütötte, igaz, a küzdelmek mindkét esetben majdnem egy óráig tartottak. Az összecsapás során a számítógép egyébként remekül vizsgázott, szinte minden helyzetben gyorsabbnak bizonyult, különösen a csapatban való mozgolódás során. Ám a Dota egy komplex, többféle stratégia alapján működő videojáték, és az OpenAI-nek ezen a téren még rengeteg hiányossága van. Legalábbis erre utal az, hogy a különféle, egymásra épülő feladatokat már nem volt képes felismerni, és annak megfelelően cselekedni.

Greg Brockman, a rendszert fejlesztő cég társalapítója ezt leszámítva sem csalódott, mint a The Verge-nek is elmondta, számukra a legfőbb pozitívum, hogy a mechanizmus rengeteg fejlődött az elmúlt időszakban, és később valószínűleg csak még jobb lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!