szerző:
hvg.hu

Kihagyták ugyan a terjesztésből, ám épp a Google volt az, aki jelezte a Fortnite játék fejlesztőjének: óriási biztonsági rés tátong az androidos app telepítőjében.

Nem volt boldog a Google, amikor kiderült, hogy az év egyik leginkább várt játékának androidos verziója nem kerül be alkalmazás-áruházába. A Fortnite Battle Royale-t először a Galaxy appok boltjából lehetett letölteni, majd felkerült az Epic Games oldalára is.

Az Epic Gamesnél úgy gondolták, nem éri meg a bevétel 30 százalékát a Google Playben hagyni, számukra nem ér meg ennyit az alkalmazásbolt cserébe nyújtott szolgáltatása. Ez a döntés egyébként sok millió dollárba fájhat a Google-nek, lévén egy igen népszerű játékról szó.

Válaszul a Google igen komoly vizsgálatnak vetette alá a játék telepítőjét. (Ez egy egyszerű app, amelyik a letöltése után letölti a teljes játékot.) A keresőóriás egy igen komoly biztonsági rést talált. A Google Issue Trackeren nyilvánosságra hozott sérülékenység potenciálisan lehetővé tette, hogy a hackerek bármilyen, akár teljes jogosultsággal bíró appot telepítsenek a gyanútlan felhasználó mobiljára. A múlt idő használata nem véletlen, a Google ugyanis volt olyan lovagias, hogy mielőtt nyilvánosságra hozta volna a problémát, értesítette róla az Epic Gamest, s csak a rés befoltozása után ismertette meg a világgal.

©

Az Epic Gamesnek állítólag csupán 48 órára volt szüksége ahhoz, hogy javítsa a Google által felfedett hibát. Időközben az is kiderült, hogy azok, akik a Samsung Galaxy appokat raktározó boltjából töltötték le a Fortnite-ot, ugyancsak veszélybe kerültek. Azoknak a felhasználóknak, akik korábban szerezték meg a játékot, azt javasolják, hogy frissítsék a telepítőt a 2.1.0 verzióra. A verzió ellenőrzése a Fortnite telepítő Beállítások menüjében érhető el.

A Google ezzel a húzásával két legyet ütött egy csapásra. Amellett, hogy megvédte az androidos felhasználókat, azt is megmutatta, veszélyes lehet a Google Play Store kikerülésével letölteni appokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!