szerző:
hvg.hu

A hajó szinte tökéletes állapotban maradt meg Czerskben, a Visztula egykori medrében, bár a folyó ma már 60-70 kilométerrel keletebbre folyik.

Hatalmas fából készült csónakot találtak a lengyelországi Czerskben, amely még a XV. századból maradt ott – írja a Wyborcza.pl.

A 30 méter hosszú és 6-7 méter széles hajó a Visztulán járt még Kolumbusz idejében, és a fedélzethez rögzített ládákban főleg gabonát szállított, akár 100 tonnát is. A kutatók szerint akár 10 km/h-val is képes volt hajózni folyásirány szerint, azzal szemben pedig kötelekkel vontatták a partról, de evezőket is használtak a navigáláshoz.

©

Czersk a középkorban fontos pont volt a visztulai hajósoknak, itt volt ugyanis egy vámszedőpont. A folyó medre később mintegy 60-70 kilométerrel keletre vándorolt, és csak tavak maradtak a holtágakból, amelyeket ma már gyümölcsösök vesznek körbe.

A hajó maradványait 10 éve fedezték fel a terület tulajdonosai, amikor a helyi tavat akarták kimélyíteni. A földmunkákat azonnal leállították, és értesítették a hatóságokat a felfedezésről. 2009-ben kiszivattyúzták a vizet a tóból, és kiderült, hogy valóban egy bárka van a tó mélyén, amelyet valamikor a XV. század végén készítettek, és mintegy 60 évig szelte a habokat.

©

Pénz és megfelelő technológia hiányában ekkor azonban még otthagyták a hajót, amelyet újra beborított a homok és a víz. Azóta Rybnóban kialakították az állagmegőrzéshez szükséges feltételeket és technológiát, most pedig ismét kiássák a hajót, hogy aztán darabonként szállítsák el konzerválni. A darabokat végül ismét összeillesztik majd, bár még nem tudni, hogy hol fogják kiállítani, a munkálatok ugyanis 7-8 évig is eltarthatnak.

Wojciech Brzeziński, a lengyel állami régészeti múzeum vezetője azt mondta, szeretnének Czerskben egy visztulai hajózási múzeumot felállítani, ahol a hajó lenne a legfőbb kiállítási tárgy, ilyen méretű hajót, ráadásul ilyen jó állapotban Európa ezen a felén ugyanis még nem találtak, és egy igen különleges leletről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így néz ki a világ első fordított luxusszállodája – fotók

Így néz ki a világ első fordított luxusszállodája – fotók

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

A járulékplafon eltörlése a lengyeleknél alkotmányellenes, nálunk nem

A járulékplafon eltörlése a lengyeleknél alkotmányellenes, nálunk nem

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

Nem a klímaválság idején kellene a Környezetügyi államtitkárság felét elbocsátani - tiltakoznak a civilek

Nem a klímaválság idején kellene a Környezetügyi államtitkárság felét elbocsátani - tiltakoznak a civilek

Marabu FékNyúz: Niki Gruevszki a NER-páholyban

Marabu FékNyúz: Niki Gruevszki a NER-páholyban