szerző:
hvg.hu

Egy meteor miatt volt rajta egy apró lyuk, amelyen keresztül némi levegő ugyan elszökött, de az űrhajósok nem voltak veszélyben.

Stabilizálták a légnyomást a Nemzetközi Űrállomás belsejében: az űrhajósok megjavították azt az apró lyukat, ami az egyik nemrég csatlakozott Szojuz egység oldalán volt – írja a Time. Csütörtökön az asztronauták észrevették, hogy a műszerek szerint kis mértékben ugyan, de csökkenni kezdett a nyomás az űrállomás kabinjaiban. Nem sokkal később kiderült, hogy az állomással nemrég összekapcsolt Szojuz léket kapott.

Az amerikai és orosz űrközpont szerint az apró lyukat egy mikrometeor okozhatta, ami nekicsapodótt az egység oldalának. A nyílás két milliméteres volt, a NASA csütörtökön még nem tudta megmondani, hogy az űrhajósoknak vissza kell-e térniük a Földre a szivárgás miatt.

Az orosz űrügynökség szerint pénteken sikerült megnyugtatóan lezárni az apró nyílást, a nyomáscsökkenés megállt, az űrhajósok biztonságban vannak. Szergej Prokopjev orosz űrhajós epoxigyantával átitatott anyaggal tömte be a repedést. A szivárgás ellensúlyozására az űrállomáshoz csatolt teherűrhajóról használtak fel oxigént.

Az űrállomáson jelenleg hatan dolgoznak, amely mintegy 400 kilométer magasan kering a Föld körül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Hídfoglaló magyarok Londonban

Hídfoglaló magyarok Londonban

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t