szerző:
hvg.hu

Az Anne Frank Center még a múlt héten írt egy bejegyzést a Facebookra, amelyben a holokausztról és a népirtásról való oktatás fontosságára akarta felhívni a figyelmet. A Facebook törölte a posztot.

Hosszú hónapok óta küzd a Facebook azért, hogy az álhírek terjedése vagy épp a súlyos adatszivárgási ügy ellenére is jó helynek tartsák az emberek a közösségi oldalt. Ehhez képest néha már-már úgy tűnik, mintha direkt akarnának orbitális öngólokat rúgni maguknak Zuckerbergék. A Facebook vezére egy júliusi interjúban például kvázi megvédte a holokauszttagadókat, amikor azt mondta, szerinte ugyanis az ilyen személyek nem direkt akarnak elferdíteni történelmi tényeket, csak azt hiszik, valóban az, és úgy történt, ahogy gondolják. És ha azt gondlnánk, hogy ezt már nem lehet tetézni, akkor kiderül: nagyon is lehet.

A TechCrunch beszámolója szerint a Facebook szerdán átmenetileg eltávolította a közösségi oldalról az Anne Frank Center egyik bejegyzését, amely a holokauszt oktatását volt hivatott támogatni. A Twitteren is megtalálható bejegyzés lényege, hogy jelenlegi csupán 10 államban oktatják a diákokat a holokausztról és a népirtásról.

Mint a twitteres megosztásból látható, a bejegyzésben egy kép is látható, amelyen a zsidó származású gyerekek ruháiktól megfosztva álltak a koncentrációs táborban. A közösségi oldal később elnézést kért a bejegyzés eltávolításáért. Mint írták, a Facebook semmilyen formában nem tűri, hogy gyerekek meztelen fotóit tegyék fel az oldalra, ám azt is tudják, hogy ez egy történelmi jelentőségű felvétel, ezért visszaállították a posztot.

A bejegyzést még augusztus 21-én tették közzé, de csak egy héttel később értesítették őket arról, hogy eltávolították azt. A Facebook pedig csak azután jelzett vissza nekik, hogy szerdán nyilvánosságra hozták a törlés tényét.

Sarah Pollack, a Facebook szóvivője a Gizmodónak elismerte, hogy hibáztak, mert bár a közösségi oldal irányelvei egyértelműek, a kép történelmi jelentősége miatt visszaállították azt. Hasonlóan súlyos bakit egyébként követett már el a Facebook: 2016-ban a világ egyik leghíresebb fotóját cenzúrázta ki a Facebook, ami óriási felháborodást váltott ki.

Pollack szerint ugyanakkor hamarosan jön majd egy olyan rendszer a Facebookra, amelyen keresztül a felhasználók fellebezhetnek egy eltávolított bejegyzés miatt. Az eljárás a szöveges, a képi és a videós tartalomra is vonatkozik majd, a felülvizsgálatot pedig a kérés utáni 24 órán belül elvégzik. Amennyiben a kérés jogos, a bejegyzést visszaállítják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!